Skupina Katalena se ukvarja z ljudsko glasbeno zapuščino slovenskega prostora, ki jo prireja in izvaja na sebi lasten način. Temeljna predpostavka delovanja zasedbe je vera v brezčasnost ljudske glasbe, ki je po mnenju članov še vedno del mladega človeka, in to ne kot mrtev ostanek, ampak kot vitalno izročilo. Cilj Katalene je oživiti to vitalno izročilo, mu vdihniti nove energije, potegniti ga iz zaprašene narodove podzavesti in ga objaviti na čim bolj sproščen in neobremenjen način.

V šestnajstih letih svojega delovanja je skupina izdala devet albumov: (Z)godbe, Babje leto, Kmečka ohcet in Cvik cvak! ter Noč čarovnic, Enci benci Katalenci, Človek ni zver, Kekec in Kužne pesmi, so sporočili iz Založbe Pivec, ki je izdala zadnjih pet albumov.

Ob tem so dodali, da so bili albumi praktično brez izjeme deležni izjemno pozitivnih odzivov javnosti in kritike. Podobno velja tudi za koncertno dejavnost, ki je bila v vsem tem času zelo intenzivna. Poleg praktično vseh pomembnejših festivalskih, koncertnih in klubskih odrov v domovini je Katalena redno nastopala tudi v tujini. Koncertna pot je skupino tako zanesla v ZDA, Francijo, Nemčijo, Izrael, Italijo, Madžarsko, Hrvaško, Švico, Češko in Avstrijo.