Foto:
Foto:
7 metrov dolg, 4 metre širok in 3 metre visok model Nautilusa, ki so ga v spomin na obletnico smrti slovitega pisatelja postavili pred Francoskim inštitutom v Budimpešti.

Pisatelj se je rodil 8. februarja 1828 v Nantesu, njegova družina pa se je že nekaj generacij ukvarjala s plovbo in morjem. Ljubezen do morja je tako Verne imel v genih, kar se je pokazalo tudi v njegovih delih, med katerimi so najbolj znani romani 20 tisoč milj pod morjem, Skrivnostni otok, Otroka kapitana Granta, V 80 dneh okoli sveta in Pot v središče zemlje. Ob izidu so bile mnoge Vernove ideje, kot na primer podmornica Nautilus, utopične, današnja znanost pa je številne že prekosila.

Vernovi ljubezni: morje in gledališče
Jules Verne je že kot mlad fant pobegnil staršem, da bi se na neki trgovski ladji udinjal za pomočnika sobarja, a so ga odkrili in moral je nazaj na kopno. Pri 19 letih se je odpravil v Pariz, da bi študiral pravo, a v prestolnici ga je popolnoma navdušilo gledališče in že leta 1850 je objavil svojo prvo dramo. Ko so starši izvedeli, da ne namerava nadaljevati študija prava, so mu vzeli denarno podporo, in Verne je moral pisati, da se je lahko preživljal.

Realističen, a ne za vsako ceno
Veliko časa je preživel v knjižnicah, kjer je raziskoval geologijo, strojništvo in astronomijo, vse to znanje pa mu je prišlo prav pri razvijanju novega žanra, znanstvene fantastike. Čeprav je bil žanr domišljijski, pa je skušalač biti Verne čim bolj natančen in realističen, stvareh, ki jih je opisoval, pa je prikazal zelo detajlno. Kljub tem svojim načelom pa se ni slepo zanašal na dognanja tedanje znanosti, ampak je ustvarjal po svoje.

Najbolj znani kapitan: kapitan Nemo
Prvi roman je objavil leta 1863, ko je izšlo delo Pet tednov v balonu, sledili pa so romani Potovanje v središče zemlje, Potovanje na luno in 20 tisoč milj pod morjem. V tem romanu je tudi zaživel njegov najbolj znani lik, kapitan Nemo, ki je vodil podmornico Nautilus. Po njej je bila imenovana tudi prva popolnoma elektrificirana podmornica, ki je bila izdelana leta 1886, leta 1955 pa prva podmornica na jedrski pogon.