Leta 1904 je imela knjižnica 312 enot gradiva, urejeno inventarno knjigo in listkovni abecedni imenski katalog ter knjižnični red. Foto: UKM
Leta 1904 je imela knjižnica 312 enot gradiva, urejeno inventarno knjigo in listkovni abecedni imenski katalog ter knjižnični red. Foto: UKM
Osrednji dogodek bo v torek zvečer, ko bodo s koncertom Zorana Predina v avli knjižnice odprli razstavo o zgodovini UKM-ja. Foto: UKM
Študenti, profesorji in raziskovalci Univerze v Mariboru lahko od leta 2007 dalje dostopajo do elektronskih virov tudi od doma. Foto: UKM

S takšnim programom se želijo tudi bolj približati ljudem in spodbuditi tiste, ki doslej še niso prestopili njenega praga, da pridejo v UKM. Po besedah direktorice Zdenke Petermanec trenutno pokrivajo 65 odstotkov študentov in akademske skupnosti, v prihodnje pa bi radi ta delež še povečali.

Eklektičen nabor: od predavanja iz ekonomije do koncerta Zorana Predina
Zaznamovanje jubileja so začeli z današnjim predavanjem direktorja ljubljanskega Inštituta Jožefa Stefana Jadrana Lenarčiča o povezavah med znanostjo in gospodarstvom. V goste so povabili tudi ekonomista Petra Kraljiča, ki bo v torek predaval o izzivih in prednostnih nalogah Slovenije, v zadnjem času pa se ukvarja tudi z razvojnimi možnostmi Maribora.

V petek bo sledilo predavanje profesorice Nataše Golob s Filozofske fakultete v Ljubljani, ki bo govorila o srednjeveških rokopisih. Dogajanje se bo sklenilo z glasbeno-poetičnim večerom z Vito Mavrič, Milanom Deklevo, Juretom Ivanušičem in Tadejem Vesenjakom.

Začelo se je s knjižnico Zgodovinskega društva za slovensko Štajersko
Univerzitetna knjižnica Maribor je osrednja univerzitetna knjižnica Univerze v Mariboru in druga nacionalna depozitarna knjižnica. Njene korenine izhajajo iz knjižnice Zgodovinskega društva za slovensko Štajersko, ustanovljene 28. maja 1903, kot Študijska knjižnica pa je bila uradno ustanovljena marca 1946. Septembra leta 1975 se je preimenovala v Univerzitetno knjižnico Maribor, v sedanji zgradbi poleg rektorata univerze pa je od leta 1988.

Knjižnica v prvi vrsti hrani znanstveno literaturo s področij, ki jih pokriva mariborska univerza, in je namenjena študentom in profesorjem, odprta pa je tudi za širšo javnost. Skupno ima 16.000 aktivnih uporabnikov, v povprečju več kot tisoč na dan, pred kratkim pa so vknjižili milijonti izvod gradiva.

Med osebami, ki so pomembno zaznamovale njen razvoj, sta pesnik Janko Glazer (1893-1975) in zgodovinar Bruno Hartman (1924-2011). Predvsem slednji je z ravnateljevanjem med letoma 1965 in 1989 usmerjal razvoj knjižnice v ugledno visokošolsko ustanovo in s tem postal osrednja osebnost slovenskega knjižničarstva. V času njegovega vodenja je UKM kot prva knjižnica v državi začela računalniško podprto izposojo.

Mariborska knjižnica praznuje 110 let
Mariborska knjižnica praznuje 110 let