Slovenski Pen je nastal leta 1926, njegov prvi predsednik je bil Oton Župančič. Med drugo vojno center ni deloval, a je znova zaživel leta 1962 ter svoj ugled in vlogo stičišča med Vzhodom in Zahodom potrdil s prireditvijo svetovnega kongresa Pen na Bledu leta 1965. Foto: BoBo
Slovenski Pen je nastal leta 1926, njegov prvi predsednik je bil Oton Župančič. Med drugo vojno center ni deloval, a je znova zaživel leta 1962 ter svoj ugled in vlogo stičišča med Vzhodom in Zahodom potrdil s prireditvijo svetovnega kongresa Pen na Bledu leta 1965. Foto: BoBo

Po današnjem internem srečanju delegatov na Bledu, ki mu zvečer za uradno odprtje sledi recital poezije v 13 jezikih v izvedbi Tajde Lekše, bosta v sredo in četrtek na sporedu vsakoletni okrogli mizi – ena s temo po izboru Mednarodnega Pena in ena s temo po izboru Slovenskega centra Pen.

Natančen program 55. mednarodnega srečanja pisateljev si lahko pogledate tukaj.

Znova dvojica okroglih miz na Bledu
Mednarodni center Pen jo po navdihu Lennonovega besedila Predstavljajte si vse ljudi (Imagine all the people ...) posveča vprašanju, kakšna družbena ureditev bi spodbujala mir, o čemer bodo skupaj s trenutnim predsednikom odbora pisateljev za mir Germanom Rojasom razpravljali Katherine Bisquet s Kube, Hanah Awwad iz palestinskega Pena, Antoine Spire iz Francije in Boris A. Novak.

Slovenski center Pen pa si je za temo izbral odnos literature do resnice, za katero se v času širjenja dezinformacij zdi, da se odmika tudi pisateljem. Po besedah predsednice slovenskega Pena Tanje Tuma so na to temo prispeli različni prispevki, nekateri tudi v navezavi na zgodovino. S filozofskega vidika bodo resnico na okrogli mizi poskušali razdelati Tone Peršak, Alberto Escorcia iz mehiškega Pena, ki se bo dotaknil lažnih novic in umetne inteligence, Irina Starovojt in Andrea Lešić pa bosta spregovorili o odnosu do resnice v Ukrajini in BiH-u.

Tudi tokratno srečanje v hibridni obliki
Blejsko srečanje bo tudi letos hibridno, a razlog ni le finančni vidik, temveč tudi problematika pridobivanja vizumov, saj jih pisateljem iz nekaterih držav ni uspelo dobiti za EU, kar pa je denimo uspelo predstavniku ujgurskega Pena. Letošnjega srečanja se bodo udeležili delegati 40 centrov Pen po svetu: v živo jih pričakujejo okoli 60, skupno pa okoli 80. Potekalo bo v treh uradnih jezikih Pena – angleščini, francoščini in španščini – ter seveda v slovenščini.

Ob Bledu še dogodki v Ljubljani, Kranju, Kropi in Trzinu
Kot omenjeno, srečanje spremlja deseti festival Obrazi miru, ki ga slovenski center Pen kot glavni organizator 17. in 18. maja pripravlja v Ljubljani, Kranju, na Bledu, v Kropi in Trzinu. Ob literarnih branjih, s katerimi želijo spodbujati k miru, bo kranjski večer posvečen predstavitvi antologije latinskoameriške poezije Resistir.

Sorodna novica Za svobodo izražanja uničujoča pandemija, ki jo avtokratski režimi izkoriščajo za zatiranje

V okviru ljubljanskega dela festivala se bosta prav tako odvili dve okrogli mizi. Na prvi bodo v sodelovanju s slovenskim društvom za mednarodne odnose na temo vojne v Ukrajini gostili ukrajinske literate Olgo Muha, Irino Starovojt, Ostapa Slivinskega in Halino Kruk ter diplomata Vojka Volka. Na drugi okrogli mizi pa bo prej omenjeni Escorcia spregovoril o tem, kako je v času umetne inteligence biti novinar v Mehiki.

Natečaj Pisanje in rapanje za mir ter pobuda za pomladitev članstva
Po besedah koordinatorice pri slovenskem Penu Maje Ferjančič je v festival Obrazi miru vključen tudi natečaj Pisanje in rapanje za mir, ki so ga pripravili v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana. Zaključnega dogodka se bo udeležil tudi pisatelj in aktivist Ege Dündar, sin znanega turškega novinarja Cana Dündarja, ki je pred leti pobegnil pred Erdoganovim režimom.

Sorodna novica Pred mednarodnim srečanjem pisateljev večer s predsednico odbora pisateljev v zaporu

V mednarodnem Penu nastala pobuda Tomorrows Club iz želje, da bi se v organe organizacij vključili tudi mlajši člani. "Če želimo dati glasove mladim, jih moramo najprej vključiti v vodenje teh organizacij," je glede te pobude poudarila predsednica Slovenskega centra Pen Tanja Tuma.

Preddogodek z Ma Thido iz Mjanmara
Kot preddogodek letošnjega blejskega srečanja so v Cankarjevem domu v Ljubljani na literarnem večeru gostili mjanmarsko pisateljico in aktivistko Ma Thido, ki trenutno predseduje Penovemu odboru pisateljev v zaporu. Literarni večer z nekdanjo osebno zdravnico mjanmarske predsednice vlade in Nobelove nagrajenke za mir Aung San Su Či so naslovili Pogum Mjanmara – Bled pred Bledom.