Opozorilna stavka je bila v ponedeljek, 23. maja. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Opozorilna stavka je bila v ponedeljek, 23. maja. Foto: BoBo/Žiga Živulović

V izjavi za javnost so zapisali, da smo javno Radiotelevizijo Slovenija s plačilom prispevka gradili vsi Slovenci in Slovenke ter ima ob informativni tudi pomembno znanstveno-kulturno vlogo v družbi, najbolj v duhu objektivne obveščenosti, ki je temelj demokratičnih odločitev državljanov in državljank.

 Foto: BoBo/Žiga Živulović
Foto: BoBo/Žiga Živulović

"Zato obsojamo razgradnjo njenega programa in poskuse, da bi jo ideološko delili na levo in desno usmerjene programe. Živimo v eni Sloveniji in naša naloga je, da javne medije gradimo kot skupen prostor medsebojnega dialoga," so zapisali v izjavi za javnost, ki so jo po stavki zaposlenih na RTV Slovenija oblikovali v Upravnem odboru Slovenskega centra PEN.

Proti cenzuri, ki si je nadela raznolike preobleke
Člani in članice Slovenskega PEN-a protestirajo tudi proti pritiskom in poskusom utišanja novinark in novinarjev, urednic in urednikov ter vseh sodelavcev oddaj na RTV SLO.

"S tesnobo smo slišali iz ust radijskih in televizijskih voditeljev oddaj, ki so se posvečale problematiki novinarskega dela na radiu in televiziji, da se številni kolegi in kolegice niso upali pred kamere in mikrofone, ker se bojijo povračilnih ukrepov oziroma izgube službe, če bi bili kritični. Menimo, da gre za cenzuro, ki si je nadela preobleke ekonomske cenzure, strateških tožb za preprečevanje javne kritike in mogočega šikaniranja na delovnih mestih," še piše v izjavi.

Na predsednika vlade in vladno koalicijo so naslovili naslednje pozive:
- da čim prej s pravnimi sredstvi zajezi načrtno razgradnjo programa in dela javne RTV;
- da pripravi nov zakon za delovanje RTV-ja, za katero bosta predvidena tudi javna razprava in posledično sovključevanje gledalcev, poslušalcev in uporabnikov spletnega portala MMC;
- da v prihodnjem zakonu omeji na minimum vlogo politike v vodstvenih strukturah in upravljanju javnega RTV-ja pri kadrovanju, predvsem pa izniči njeno vlogo pri programskih vsebinah in novinarski avtonomiji;
- da v prihodnjem zakonu da odločilno vlogo zaposlenim ob imenovanjih urednic in urednikov;
- da preuči možnost zvišanja ali drugačne ureditve RTV-naročnine ter zakonsko stabilizira finančno poslovanje javnega RTV-ja.

Ko utihnejo neodvisni javni mediji ...
"Naša svoboda, ekonomsko blagostanje in življenje v demokratični družbi so v rokah svobode govora, tiska in ustvarjanja. Ko utihnejo neodvisni javni mediji, potone tudi demokracija," so pri Slovenskem centru PEN sklenili izjavo podpore.