Radikalno avantgardna poezija Srečka Kosovela večinoma ni bila objavljena še mnogo let po njegovi smrti leta 1926, zato najpomembnejši del njegovega pesnjenja širšemu občinstvu ni bil znan vse do 1967, ko so izšli Integrali. Foto: BoBo
Radikalno avantgardna poezija Srečka Kosovela večinoma ni bila objavljena še mnogo let po njegovi smrti leta 1926, zato najpomembnejši del njegovega pesnjenja širšemu občinstvu ni bil znan vse do 1967, ko so izšli Integrali. Foto: BoBo
Srečko Kosovel: Ekstaza smrti
Proti koncu svojega kratkega življenja je Kosovel, potem ko je že ustvarjal v ekspresionizmu, ugotovil, da je ta smer pravzaprav mrtva, čeprav je v njem ustvaril nekaj svojih najsijajnejših pesmi. Foto: BoBo
Srečko Kosovel
Zaradi svojih impresionističnih pesmi o kraški naravi je znan tudi kot lirik Krasa, vanje pa je vnašal doživljanje bivanjske stiske in strah ob narodovi ogroženosti. Foto: Wikipedia

S celodnevnim dogajanjem se bodo enemu najpomembnejših avantgardistov danes poklonili v njegovem rojstnem mestu, Sežani. Sicer so obletnico v sredo že zaznamovali v Trstu in Mariboru, v juniju pa bodo sklop obeleževanj sklenili v Tomaju.

Kosovel se je rodil v Sežani 18. marca 1904. Kmalu po njegovem rojstvu se je družina preselila v Tomaj, kjer je obiskoval osnovno šolo. Leta 1916 se je vpisal na realko v Ljubljani, po maturi leta 1922 pa se je odločil za študij slavistike, romanistike in pedagogike na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Kosovel je v svojem delu prepletal ali sočasno uveljavljal prvine impresionizma in ekspresionizma. Po impresionizmu je v ekspresionističnem pesnjenju uveljavljal modernistični moralni, duhovni in socialni aktivizem.

Prenovitelj slovenskega pesniškega jezika
Janez Vrečko, profesor Filozofske fakultete v Ljubljani, poudarja, da je ravno Kosovel "
eden vodilnih literarnih konstruktivistov v Evropi, če ne celo edini", in da je sam verjel, "da je morda tisti, ki bo prenovil slovensko poezijo na evropskih temeljih; da ne bomo Slovenci za Evropo zmeraj capljali svojih 50 let." Poudarja tudi, da so faze Kosovelovega ustvarjanja minevale ne v letih, ampak v mesecih: "Njegovo življenje je bilo tako intenzivno, da se je od smeri do smeri sprehajal neverjetno skokovito."

Desetletja pred svojim časom
Radikalno avantgardne poezije avtorja, ki pred smrtjo 27. maja 1926 ni objavil veliko svojih del, niso izdali niti v posmrtnih zbirkah v letih 1927 in 1931, zato najpomembnejši del njegovega ustvarjanja ni bil širše poznan vse do leta 1967, ko so izšli Integrali.

Ustvarjanje brez dogmatskih očal
Proti koncu svojega kratkega življenja je Kosovel, potem ko je že ustvarjal v ekspresionizmu, ugotovil, da je ta smer pravzaprav mrtva, čeprav je v njem ustvaril nekaj svojih najsijajnejših pesmi. V svojem delu je prepletal ali sočasno uveljavljal prvine impresionizma in ekspresionizma.

Vendar je še vedno iskal smer, ki bi ga izpolnila, in tako se je usmeril h konstruktivizmu. Na pesnika so leta 1925 začeli pritiskati tudi prijatelji, ki so želeli, da bi pisal literaturo za proletariat. Deloma se je temu uklonil, vendar je obenem poudaril, da si ne bo nikoli nataknil dogmatskih očal. Slovenska književnost je s Kosovelom začela slediti sodobnim literarnim tokom, tudi zato, ker je dogajanju na ustvarjalnem področju lahko sledil v tujih jezikih in si je priskrbel vso razpoložljivo literaturo - z namenom ustvariti nekaj, kar bo za Slovence izjemnega pomena.

Tematski dan v Sežani
V središču Sežane bodo dogajanje med 10.00 in 13.00 sooblikovali štirje javni zavodi, zvečer pa bodo v Kosovelovi spominski sobi odprli razstavo Kosovelovih pisem Nadi Obereigner - Povedal sem ti mnogo, vsega ne ter pripravili predavanje Janeza Vrečka, naslovljeno Kosovelova velika nada. Pred Osnovno šolo Srečka Kosovela bo sočasno potekal likovno-literarni večer Ko(n)s nas matra.

Prireditve še vse do 8. junija
Nekateri dogodki v sklopu 90. obletnice smrti velikega pesnika so se odvili že v sredo. V Tržaškem knjižnem središču v Trstu so predstavili knjigo Srečko Kosovel: Odprto: izbrane pesmi in misli, ki jih je izbrala in uredila Mateja Kralj, v Mariboru pa so pripravili Kosovelov dan.

Obeleževanje Kosovelove smrti bo zaokroženo 8. junija, ko bodo na Kosovelovi domačiji v Tomaju predstavili zbornik literarnega društva Zlati čoln Sežana, naslovljen Iz Zlatega čolna 3.

90 let od Kosovelovega slovesa
90 let od Kosovelovega slovesa