Je Agatha Christie v prostem času prebirala študije o delovanju človeškega telesa? Foto:
Je Agatha Christie v prostem času prebirala študije o delovanju človeškega telesa? Foto:
Poirotu je že pičlo znanje angleščine preprečevalo uporabo zapletenih besed. Foto: EPA

Najnovejša nevrolingvistična študija naj bi dokazala, da je najbolj prodajana pisateljica vseh časov v svoje napete zgodbe vključevala izraze, ki v bralcu povišajo raven endorfina in serotonina. To sta kemični snovi, ki povzročata zadovoljstvo. Eden od raziskovalcev - sodelovale so univerze iz Londona, Birminghama in Warwicka - je povedal, da določene fraze sprožijo večje delovanje možganov in zadovoljstvo, zato bralec skoraj ne more odložiti knjige.

Čarobna beseda: Dan ali dva
"Čudodelne" fraze je odkril računalnik, v katerega so vnesli več kot 80 romanov mojstrice kriminalnih zapletov. Če morda mislite, da so te ključne fraze zares nenavadne, se pošteno motite. Raziskovalci so največje povečanje dejavnosti možganov zaznali ob prebiranju tako vsakdanjih besednih zvez, kot so "Can you keep an eye on this?" (Bi lahko pazil na to?), "more or less" (bolj ali manj), "day or two" (dan ali dva) in "something like that" (nekaj takega).

Kaj pa prevodi?
Kljub prepričljivim dokazom o povišani ravni hormonov "sreče" ob prebiranju določenih besednih zvez, pa raziskava ne more razložiti popolnoma priljubljenosti Agathe Christie. Teorija lahko pojasni le uspeh Christiejeve v angleško govorečih deželah, nič manj uspešni pa niso bili prevodi njenih del. In kdo nam lahko zagotovi, da tudi prevodi "čarobnih" fraz povzročijo enak odziv možganov.

Osnovnošolsko znanje zadostuje
Raziskovalci so izpostavili še eno posebnost pisanja Agathe Christie. Razširjeno prepričanje, da so najbolj privlačna dela pisateljev z izrazito bogatim besednim zakladom, se je zrušilo v prah. "Mati" detektiva Hercula Poirota in radovedne Miss Marple je namreč uporabljala hudo omejen izbor besed. To naj bi manj veščim bralcem omogočilo osredotočenje na zgodbo, ki ga ne prekinja razvozlavanje pomena bolj zapletenih besed in besednih zvez.

Agatha Christie se je v Guinnessovo knjigo rekordov vplisala kot najbolj prodajana pisateljica vseh časov. Do zdaj sta pošli že več kot dve milijardi izvodov njenih del.