Več del angleške kraljice kriminalk je prevedenih tudi v slovenščino. Foto: Mladinska knjiga
Več del angleške kraljice kriminalk je prevedenih tudi v slovenščino. Foto: Mladinska knjiga

Spomenik je delo kiparja Bena Twistona - Daviesa. Stal bo v središču londonske gledališke četrti Convent Garden, med ulicama Great Newport in Cranbourn, piše britanski Guardian.

Twiston-Davies je spomenik iz brona, ki je visok 2,5 metra, izdelal po naročilu producenta Mišelovke Stephena Waleyja - Cohena in avtoričinega vnuka Mathewa Pricharda. Ima obliko velike odprte knjige z avtoričinim poprsjem v sredini. Na knjižnih platnicah so upodobljeni motivi, povezani z življenjem Agathe Christie in njenim delom ter junaki, kot sta Miss Marple ali Hercule Poirot.

Ker so k veliki priljubljenosti pisateljice pripomogli tudi prevodi v 50 tujih jezikov, bodo na spomeniku svoje mesto našli tudi naslovi njenih del v tujih jezikih, pa tudi v Braillovi pisavi. "Ideja je, da spomenik od daleč videti enostavno, ko pa se mu približate, postanejo vidni detajli," je dejal Twiston-Davies in poudaril, da bo to prvi spomenik, ki ga bo velika pisateljica dobila v Londonu. Odkrili ga bodo 15. novembra ob 60. obletnici premiere Mišelovke, še piše Guardian.

Detektivke na "metre"
Angleška pisateljica kriminalnih romanov se je rodila z imenom Agatha Mary Clarissa Miller v Torquayu v Devonu ameriškemu očetu in angleški materi. Oče je bil bogat ameriški borznik, medtem ko je bila mati hči britanskega vojaškega kapitana.

Avtorica 66 detektivskih romanov in več kot 15 zbirk kratkih zgodb je prva dramatičarka, ki je doživela, da so sočasno na West Endu igrali tudi po več njenih del. Njena Mišelovka je ena največkrat uprizorjenih predstav v zgodovini gledališča. Prvi roman angleške pisateljice The Mysterious Affair at Styles je bil izdan leta 1920. V njem je prvič nastopil Hercule Poirot, ki je pozneje nastopil še v 33 romanih in 54 kratkih zgodbah. Druga znana osebnost, ki v romanih rešuje primere, je Miss Marple.

Agatha Christie je med prvo svetovno vojno delala v bolnišnici in pozneje v farmaciji, kar je močno vplivalo na njeno delo, saj se veliko umorov v njenih romanih zgodi s strupom. 3. decembra 1926 je pisateljica, ki je občasno pisala tudi pod psevdonimom Mary Westmacott, izginila. Čez 11 dni so jo našli v nekem hotelu, v katerem je bivala pod imenom Theresa Neele. Po smrti svoje matere in moževi nezvestobi se je spopadala z napadi panike.

Med drugo svetovno vojno je Christiejeva napisala dva romana, ki sta bila mišljena kot zadnja primera njenih velikih detektivov. Obe knjigi sta bili zaklenjeni v bančnem sefu več kot 30 let in sta bili izdani šele po njeni smrti.

Čeprav so življenje angleške kraljice kriminalnih romanov Agathe Christie večino časa obkrožali skrivnostna izginotja, umori in smrti, je sama umrla naravne smrti v starosti 85 let.

N. Z.