Obe izbrani knjigi so v roke vzeli tudi košarkarji. JAK se že vrsto let povezuje s Košarkarsko zvezo Slovenije, skupaj promovirajo šport in knjige. Foto: KZS
Obe izbrani knjigi so v roke vzeli tudi košarkarji. JAK se že vrsto let povezuje s Košarkarsko zvezo Slovenije, skupaj promovirajo šport in knjige. Foto: KZS
Živalska kmetija
Orwellovo zgodbo o tem, da so vse živali enakopravne, vendar so nekatere enakopravnejše od drugih, je Andrej Rozman - Roza najprej dramatiziral, nato pa prelil še v strip: nastalo je "crossover" delo, primerno za bralce od 12. leta dalje. Foto: Založba Miš

Letos so v okviru projekta 22.000 sedmošolcem podarili delo Damijana Šinigoja Iskanje Eve, 22.500 dijakom prvih letnikov pa strip Živalska kmetija Andreja Rozmana - Roze in Damijana Stepančiča.

Obe knjigi, Šinigojev mladinski roman in stripovska adaptacija Živalske kmetije, ki jo je po literarni predlogi Georgea Orwella iz leta 1945 priredil Roza, ilustriral pa Stepančič, sta izšli pri založbi Miš.

Kako mlade spraviti v knjižnice?
Gre za nacionalni projekt, saj vključuje vse osnovne šole v Sloveniji in zamejstvu ter vse splošne knjižnice. S projektom želijo osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic.

Vključili vse skupine
Projekt je v šolskem letu 2006/2007 začelo ministrstvo za kulturo, najprej so bile vanj vključene le osnovne šole. Javna agencija za knjigo (JAK) RS je projekt prevzela ob svoji ustanovitvi leta 2009. Izvaja ga skupaj s splošnimi knjižnicami, osnovnimi in srednjimi šolami, osnovnimi šolami s prilagojenim programom, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter osnovnimi in srednjimi šolami v zamejstvu, sodeluje pa tudi z učitelji, ki poučujejo slovenščino v t. i. sobotnih šolah v ZDA in Avstraliji, pri dopolnilnem pouku v tujini in v Evropskih šolah, piše na spletni strani JAK.

V lanskem šolskem letu so dijaki prvih letnikov prejeli roman Suzane Tratnik Ime mi je Damjan, sedmošolci pa knjigo Slavka Pregla Odprava zelenega zmaja z ilustracijami Marjana Mančka.