Pesem The Hill We Climb je Amanda Gorman deloma napisala po napadu na ameriški kongres 6. januarja. Foto: Reuters
Pesem The Hill We Climb je Amanda Gorman deloma napisala po napadu na ameriški kongres 6. januarja. Foto: Reuters
"S svojimi besedami bi rada predstavila vizijo naše države, ki se še vedno lahko zaceli. To ne pomeni brisanja ali zanikovanja neprijetnih resnic, s katerimi se mora Amerika soočiti." Foto: Reuters

Na inavguraciji predsednika Bidna je nastopilo več zvezdnikov, tudi Jennifer Lopez in Lady Gaga. A morda največji vtis je naredila Amanda Gorman, 22-letna pesnica, ki je marsikdo do včeraj ni poznal.

"Ko napoči dan, se vprašamo, kje lahko v tej neskončni senci najdemo luč." (When day comes, we ask ourselves where can we find light in this never-ending shade?) S tem verzom je začela petminutno recitacijo pred novo ameriško administracijo Washingtonu in svetovnim občinstvom.

V pesmi Grič, na katerega se vzpenjamo (The Hill We Climb) se je večkrat dotaknila nedavnega napada na ameriški kongres. "Demokracija se da občasno odložiti, ne da pa se je trajno poraziti." ("But while democracy can be periodically delayed, it can never be permanently defeated.")

Gorman v pesmi sebe opiše kot "suho temnopolto deklico, potomko sužnjev, ki jo je vzgojila mama samohranilka in ki sanja o tem, da bo predsednica – zdaj pa za predsednika recitira". V svoje delo je vpletla tudi citate iz Svetega pisma in izjave nekdanjega predsednika Johna F. Kennedyja ter borca za državljanske pravice Martina Luthra Kinga mlajšega.

Pesnitev sklene z spodbudnimi besedami: "Vedno obstaja luč / Če smo le dovolj pogumni, da jo vidimo. / Če smo le dovolj pogumni, da luč postanemo." (For there is always light,/ if only we’re brave enough to see it./ If only we’re brave enough to be it.)

Prva mladinska lavreatka poezije
Pesnica je leta 2017 postala prva oseba z naslovom mladinske pesniške lavreatke. Lento ameriških pesniških lavreatov so v preteklosti nosili velikani, kot sta Robert Frost in Maya Angelou (trenutno ima to funkcijo Joy Harjo). Naziv "uradnega pesnika Združenih držav Amerike" nosi posameznik, čigar poslanstvo je poglabljati ljubezen in spoštovanje ameriškega naroda do pesniške besede.

"Hotela sem uporabiti svoje besede v službi enotnosti, sodelovanja in skupnosti," je pesnica že pred ceremonijo povedala novinarjem. "Začenja se novo poglavje za Združene države in za zgodovino, in začenjamo ga z eleganco in lepoto besed."

Navdušeni odzivi
Odzivi na recitacijo Amande Gorman so bili praktično soglasno navdušeni. Oprah Winfrey je tvitnila, da "še nikoli ni bila tako ponosna ob pogledu na vzpon še ene mlade ženske". Joanne Liu, nekdanja predsednica organizacije Zdravniki brez meja, je na Twitterju komentirala, da je bil nastop "najbolj navdihujočih pet minut in 34 sekund v dolgem času". Nekdanja prva dama Michelle Obama je pohvalila pesničine "močne in pomenljive besede" ter dodala: "Sij še naprej, Amanda!" Hillary Clinton je razkrila, da je Gorman napovedala predsedniško kandidaturo za leto 2036 in da "ona osebno komaj čaka".

Amandi Gorman se je na Twitterju poklonila in zahvalila tudi Bernice King, hčerka Martina Luthra Kinga. Foto: Reuters
Amandi Gorman se je na Twitterju poklonila in zahvalila tudi Bernice King, hčerka Martina Luthra Kinga. Foto: Reuters
Sorodna novica Golobica miru Lady Gaga, J. Lo s španščino in gologlavi Garth Brooks

Amanda Gorman se je 7. marca leta 1998 rodila v Los Angelesu. Kot otrok je imela govorno napako, podobno kot predsednik Biden. "Zaradi tega sem postala pripovedovalka in performerka, kakršna sem," je povedala v nedavnem pogovoru za Los Angeles Times. "Če moraš samo sebe učiti izgovarjavo posameznih zvokov in biti skrajno pozoren na izreko, se začneš bolj zavedati zvočne plati jezika, slušne izkušnje."

Naziv mladinske pesniške lavreatke Los Angelesa je dobila pri šestnajstih letih. Tri leta pozneje, ko je študirala sociologijo na univerzi Harvard, je prejela še naslov na državni ravni.

Svojo prvo knjigo, The One for Whom Food Is Not Enough, je izdala leta 2015. Še letos bo izšlo njeno novo delo, Change Sings.

Pesnica je priznala, da je "kričala in plesala", ko je izvedela, da je bila izbrana za nastop na inavguraciji predsednika Bidna. Navdali so jo občutki "vznemirjenja, radosti, počaščenosti in ponižnosti", pa tudi "groze", je povedala. Želela se je predvsem "primerno pokloniti temu trenutku v času".

Pesnica Amanda Gorman na inavguraciji