Na fotografiji demonstranti na javnem zborovanju, na katerem zahtevajo prekinitev ognja in konec izraelskih napadov na Gazo v New Yorku. Foto: Reuters
Na fotografiji demonstranti na javnem zborovanju, na katerem zahtevajo prekinitev ognja in konec izraelskih napadov na Gazo v New Yorku. Foto: Reuters
Sorodna novica Več pisateljev iz solidarnosti z Gazo noče nagrad ameriškega PEN-a

V največjem od več kot 100 centrov Mednarodnega PEN-a se že od začetka leta poglablja razdor zaradi vojne na Bližnjem vzhodu. Nezadovoljstvo pisateljev in pisateljic je pripeljalo tudi do tega, da se je več kot tretjina nominiranih članov PEN Amerika odpovedalo prepoznavnim stanovskim nagradam tega združenja, zato je vodstvo PEN Amerika v ponedeljek odpovedalo dogodek.

Kot razlog navajajo svoje nezadovoljstvo nad stališčem literarne organizacije do vojne v Gazi. "Palestinski pesniki, akademiki, pisatelji, novinarji in esejisti so tvegali vse, vključno s svojimi življenji in življenji svojih družin, da so lahko delili svoje besede s svetom," je zapisano v pismu. "Pa vendar se zdi, da PEN Amerika ni pripravljen stati z njimi proti silam, ki so jih zatirale in razseljevale zadnjih 75 let," je 16 avtorjev in avtoric zapisali v pismu vodstvu marca letos.

Finančnim nagradam in priznanjem se je odpovedala tretjina nominirancev
Potem ko je ameriška veja organizacije PEN razkrila širše izbore za več nagrad, je več pisateljev odklonilo nagrade in nominacije za nagrade. Pri PEN-u so sprva potrdili, da je med 60 nominiranimi književniki devet prosilo, naj njihova imena umaknejo iz tekmovanja, a se je izkazalo, da je število še precej večje. Kar tretjina nominirancev in nominirank za nagrade, 28 od 61 avtorjev, se je odrekla kakršnim koli nagradam in se postavila na stran protestnikom v združenju, ki zahtevajo, da institucija jasneje obsodi genocid nad Palestinci.

Med tistimi, ki so umaknili nominacije, so Rachel Eliza Griffiths, žena nekdanjega predsednika PEN-a Salmana Rushdieja, prevajalka Esther Allen, avtorica Camonghne Felix, pesnica Eugenia Leigh in Ghassan Zeineddine.

Sorodna novica Protest pisateljev v PEN-u Amerika: pozivajo k večji podpori humanitarnim prizadevanjem v Gazi

V kategoriji nagrade Jean Stein je svoje nominacije umaknilo kar devet od desetih finalistov, in ker je podobno tudi v številnih drugih kategorijah od prevodov do poezije, je vodstvo PEN-a Amerika podelitev nagrad, predvideno za prihodnji teden, odpovedalo. "To je priljubljen dogodek, za katerega je vloženega ogromno dela, zato vsi obžalujemo ta izid, vendar smo na koncu ugotovili, da praznovanja ni bilo mogoče izvesti tako, kot smo upali in načrtovali," je v izjavi za javnost zapisala izvršna direktorica Suzanne Nossel.

Zahtevajo, da se denarna nagrada nameni za pomoč palestinskim otrokom
Upravljavci dediščine Jean Stein v izjavi za javnosti prav tako zahtevajo, da se finančna nagrada iz nagrade Jean Stein nameni skladu za pomoč palestinskim otrokom. Njene hčere in literarni agent so dejali, da bi si Steinova, avtorica in ustna zgodovinarka, ki je umrla leta 2017, to želela. "Jean Stein je bila strastna zagovornica palestinskih pravic, objavljala, podpirala in slavila je palestinske pisatelje in vizualne umetnike," piše v izjavi Katrine Vanden Heuvel, Wendy Vanden Heuvel in Billa Cleggea. "Čeprav je ustanovila nagrado PEN Amerika v svojem imenu, da bi opozorila na pisatelje z najvišjimi literarnimi dosežki in jim zagotovila pomembno podporo, vemo, da bi spoštovala stališče in požrtvovalnost pisateljev, ki so se letos umaknili iz tekmovanja."

PEN Amerika napovedala poročilo o odzivanju na pretekle konflikte
PEN Amerika vseskozi zavrača trditve protestnikov znotraj združenja in navaja, da kot institucija obsojajo smrtne žrtve v Gazi, pozvali so k prekinitvi ognja in pomagali ustanoviti sklad za pomoč palestinskim pisateljem v vrednosti 100.000 dolarjev. Na to so kritiki odgovorili, da je sklad za pomoč premajhen, in opozorili, da je PEN s podporo prekinitvi ognja čakal do marca, torej pet mesecev po začetku vojne. Prejšnji teden je predsednica organizacije PEN-a Amerika Jennifer Finney Boylan tudi sporočila, da je bil ustanovljen odbor, ki bo pregledal delo organizacije, "ne le v zadnjih šestih mesecih, ampak celo desetletje nazaj, da bi zagotovil skladnost s poslanstvom in pripravil priporočila, kako se odzvati na prihodnje konflikte".