Foto:
Foto:
Danci se letos spominjajo Hansa Christiana Andersena, ki bi 2. aprila praznoval 200. rojstni dan.

Priznanje Hansa Christiana Andersena je ustanovila danska ustanova H. A. Andersen, ki z nagrado izreka priznanje osebam, ki so se v preteklem letu izkazale s prispevanjem k seznanjanju širše javnosti z Andersenovim opusom. Grass bo nagrado prejel 2. aprila, na dan Andersenovega rojstva.

Danska v znamenju Andersena
Danska je že ob začetku leta stopila v znamenje velikega pravljičarja, saj letos mineva 200 let od njegovega rojstva. Čez vse leto se bodo tako vrstili kulturni dogodki, posvečeni Andersenu.

Tako so se že preteklo leto začele priprave na organizacijo vrste projektov, od multimedijskih dogodkov, oper, plesnih predstav, do skrbnih priprav sporedov koncertov, s katerimi se bodo spomnili slavnega književnika. Zadnje dejanje celoletnega slavja pa se bo zgodilo 6. decembra, na dan Andersenove smrti.

Vsi poznajo Andersena
Hans Christian Andersen je verjetno najbolj znani danski knjižni izvozni artikel, saj je pisatelju s svojimi čudovitimi pravljicami uspelo osvojiti malo starejše otroke po vsem svetu. Ob imenu Andersen tako največkrat pomislimo na Grdega račka, Snežno kraljico, Cesarjeva nova oblačila, Palčico, Deklico z vžigalicami in druge pravljice. Malo kdo, ki ne prihaja z Danske, pa ve, da je H. C. Andersen napisal tudi kopico novel, iger, potopisov in pesmi za starejše knjigožere.