Foto:
Foto:
Hans Christian Andersen je rad poziral slikarjem.
Grdi raček je le ena od številnih pravljic, ki spadajo med klasične zgodbice, ki jih otroci radi poslušajo in berejo.

V Andersenovi rojstni Danski bodo praznovanja začeli 2. aprila, prav na njegov rojstni dan. Številni filmski, plesni, literarni in multimedijski dogodki, koncerti popularne in klasične glasbe ter razstave in izobraževanja pa bodo potekali do 6. decembra, 130. obletnice pisateljeve smrti.

Iz preteklosti za prihodnost
Z raznovrstnimi prireditvami želijo na Danskem obuditi spomin na avtorja, ki je poleg več kot 150 pravljic, med katerimi so najbolj znane Grdi raček, Deklica z vžigalicami, Snežna kraljica, Mala morska deklica in Cesarjeva nova oblačila, napisal tudi številne romane, igre, potopise in pesmi. Namen organizacije Hans Christian Andersen 2005, ki pripravlja številna praznovanja, je tudi spodbuditi avtorje k čim bolj kakovostnemu pisanju.

Ni bil idealen človek, le oseba iz mesa in krvi
Danci želijo svetu predstaviti čim bolj popolno in živo podobo svojega najbolj znanega literata. Prepričani so namreč, da ga ljudje vse preveč poznajo kot idealnega pravljičarja, čeprav je bil mnogo več kot to. V njegovem času so ljudje brali tudi njegove kritične razprave v časopisju, občudovali so umetnine, ki jih je spretno izrezoval iz papirja, in njegova potovanja spremljali v potopisih. A Andersen je bil tudi nevrotičen hipohonder in čudak, ki ga je morilo seksualno življenje, skratka človek iz mesa in krvi, ki je imel svoje sanje, vizije, hrepenenja in strahove.

Andersenovi ambasadorji
Da bi ga takega spoznali številni bralci po vsem svetu, bodo prireditvi 2. aprila in 6. decembra predvajali na mnogo televizijskih programih, Danci pa bodo iz vsake države izbrali tudi po enega ambasadorja, ki bo Andersena predstavljal v svoji domovini.

Sodelovanje Hollywooda
Svoje sodelovanje pri promociji danskega pisatelja so že obljubili tudi mednarodno priznani umetniki, med njimi igralci Matt Dillon, Susan Sarandon, Kenneth Brannagh, Alan Rickman in Roger Moore, čilska pisateljica Isabel Allende, pevec Harry Belafonte in violinist Nigel Kennedy, ki bodo nastopili 2. aprila. Na nogometnem stadionu v Köbenhavnu bodo takrat pripravili program, v katerem bodo med drugim brali odlomke iz Andersenovih del.

Prva izdaja pisateljevih zbranih del
Poleg že omenjenih prireditev pa v pisateljevi domovini med drugim pripravljajo tudi prvo izdajo vseh Andersenovih del, na obletnico pa bodo opozarjale tudi posebne znamke, ki jih bo danska pošta izdala v začetku marca.