Knjige
(1)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Andrej Brvar
Andreju Brvarju bodo zlatnik poezije, ki ga podeljujejo od leta 2005, izročili 29. avgusta v Celju. Foto: BoBo
Andrej Brvar
S Francetom Forstneričem, Dragom Jančarjem, Marijanom Krambergerjem in Tonetom Partljičem je Brvar tvoril nekdanjo legendarno mariborsko peterico. Foto: BoBo

Dodaj v

Andreju Brvarju zlatnik poezije za življenjski pesniški opus

Avtor izrazito individualne poetike
30. junij 2017 ob 12:51
Celje - MMC RTV SLO, STA

"Njegov programski verz je nedvoumen: Vse je pesem. A pesem nastane, če izraža njegovo izkušnjo v vsakodnevni vsakdanjosti, kar kaže, kako je avtor v ljubezenskem razmerju z življenjem. Njegova poezija je skorajda njegova biografija," piše med drugim v utemeljitvi nagrade zlatnik poezije za življenjski pesniški opus in ustvarjalni prispevek k slovenski literaturi, ki ga letos prejme Andrej Brvar.

Andrej Brvar, sicer predlanski prejemnik Prešernove nagrade, je prvi avtor med dosedanjimi prejemniki zlatnika poezije, ki ga ni mogoče umestiti ne med pesnike tradicije in ne med avantgardiste. Je samosvoja pesniška osebnost z izrazito individualno poetiko, zato je literarna javnost včasih s težavo vstopala v njegov pesniški svet. In to navzlic njegovemu vitalizmu kot osnovnemu življenjskemu občutju in navzlic njegovemu pesniškemu potovanju, ki zna takšno ali drugačno refleksijo pripovedovati in premišljevati hudomušno ali elegično, s pesniško zgodbo, ki je zanj premagovanje ega, erosa in zla, so še zapisali v utemeljitvi nagrade.

Od prostega verza do poezije v prozi
Brvar je najprej pesnil v prostem verzu, nato pa se dokončno odločil za poezijo v prozi. Njegovo pesniško gradivo so drobna dogajanja življenja in tako posledično v naboru pesniških snovi ne manjka dnevniških družinskih zapisov. Ne manjka pa niti presunljivih spominskih utrinkov, aforističnih izrekov, liričnih prebliskov in tudi ne šaljivih komentarjev.

Pesnik še posebej podoživlja naravo in letne čase - njegov radoživ, svetal odnos do življenja mu je kajpak najbolj približal sonce poletja. A simbolika letnih časov je najbolj prepoznavna v njihovem kroženju, v njihovem rojevanju in umiranju. To molovsko melodijo letnih časov pesnik zdaj bolj sliši tudi kot melodijo minljivosti, a vendar še vedno s sproščenim doživljanjem življenja, ki je zanj čudežni dar, še beremo v utemeljitvi.

Skoraj pol stoletja, posvečenega pesnjenju
Leta 1945 rojeni avtor je na slovenski pesniški oder stopil leta 1969 s Slikanico, sledile so zbirke Kdo je ubil Holoferna, Pesmi, Pesnitev o tem, kako je nastajala neka pesniška zbirka in druge. V preteklih petnajstih letih pa so izšle Naplavine, Pesnitve in pesmi, Retrospektiva in Material, ki je bila nominirana za Veronikino nagrado. Za letos je napovedan izid Transverzal, izbora iz Brvarjevega skoraj polstoletnega pesniškega ustvarjanja, so sporočili iz celjske družbe Fit media, ki podeljuje nagrado zlatnik poezije.

Nagrado podeljujejo od leta 2005. Od takrat so ga prejeli Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič, Ivan Minatti, Miroslav Košuta, Neža Maurer, Veno Taufer, Svetlana Makarovič, Niko Grafenauer, Tone Kuntner, Gustav Januš in lani Marko Kravos.

Brvarju bodo zlatnik poezije izročili 29. avgusta v Celju, ko bodo podelili tudi Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
10april
# 01.07.2017 ob 23:37
Fosili
Kazalo