Uderzo na letošnji razstavi o svojem junaku. Ne spremlja ga njegova hči, temveč Anne, hči Reneja Goscinnyja. Foto: EPA
Uderzo na letošnji razstavi o svojem junaku. Ne spremlja ga njegova hči, temveč Anne, hči Reneja Goscinnyja. Foto: EPA
terri, conrad, asterix
Nova avtorja Conrad in Terri. Foto: EPA

Še več, te dni je 86-letni Albert Uderzo napovedal, da bo hčer in zeta tožil zaradi "psihičnega nasilja".

Za kaj gre? 35. zvezek Asterixa z naslovom Asterix v deželi Piktov, ki je izšel pred dobrim mesecem, je bil obenem tudi prvi, pri katerem ni sodeloval Uderzo. Zgodbo je namreč napisal Jean-Yves Terri, narisal pa Didier Conrad.

Sylvie: Oče je žrtev zlorabe
Uderzo, ki je strip dolga leta ustvarjal skupaj z Renejem Goscinnyjem (1926-1977), je sicer že pred nekaj leti napovedal slovo od ustvarjanja. A njegova hči Sylvie je tedaj povedala, da noče, da bi stripe ustvarjal nov avtor, saj naj bi založnike pri tem gnal le pohlep. Strip se bo tako lahko nadaljeval še po njegovi smrti, s čimer pa bo izdan njegov duh, je prepričana.

Leta 2011 je vložila tudi tožbo, saj je prepričana, da je Uderzo žrtev izkoriščanja oziroma "zlorabe njegove ranljivosti". Spor sega že v leto 2007, ko so založniki Sylvie odslovili kot skrbnico njegovega premoženja.

Uderzo: Nisem ranljiv, ampak nadlegovan
A njen oče se je na sodišču odzval z besedami, da še malo ni ranljiv, temveč da je postal žrtev nadlegovanja hčere in njenega moža Bernarda Boyer de Choisyja.

Za zdaj kaže, da bo sodišče hčerino sodbo zavrglo, saj je bil Uderzo med sojenjem razglašen za mentalno prištevnega. Ni pa še jasno, kakšne posledice bo imela nasprotna tožba, ki jo sam namerava vložiti proti hčeri in zetu.

Bralcev spor ne zanima
Asterixa medtem nove in nove generacije berejo dalje. Po vsem svetu je bilo prodanih že več kot 352 milijonov stripov o malem galskem bojevniku in njegovem zajetnem prijatelju Obelixu, prevedeni pa so bili več več kot sto jezikov.