Trojica knjig, ki je že izšla pod okriljem Beletrinine v letu 2022. Foto: Založba Beletrina
Trojica knjig, ki je že izšla pod okriljem Beletrinine v letu 2022. Foto: Založba Beletrina

Ponatis znamenitega dela Iskanje izgubljenega časa Marcela Prousta, čigar 100-letnico smrti zaznamujemo letos, bo pospremil čisto svež prevod Petinsedemdesetih listov, ki ga podpisuje Katarina Marinčič. To je veliko arhivsko odkritje izpred štirih let, ki je izšlo lani pri Gallimardu.

Sorodna novica Dževad Karahasan: Res veliki ljudje nikoli ne privolijo v to, da bi bil kdo drug majhen

Katere knjige so že izšle letos
V preteklem mesecu je že izšel roman bosanskega romanopisca, dramatika, esejista in literarnega teoretika ter kritika Dževada Karahasana Vonj po strahu v prevodu Jane Unuk. Avtor je v okviru dogodka Fabula pred Fabulo na začetku februarja gostoval v Cankarjevem domu.

Izpostavili so še januarja izdani roman Proslava Damirja Karakaša, najbolj prevajanega in nagrajevanega hrvaškega pisatelja zadnjega desetletja. 150-letnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in 50-letnico smrti Franceta Steleta, enega največjih umetnostnih zgodovinarjev pri nas, so zaznamovali s ponatisom Steletove knjige Arhitekt Jože Plečnik v Italiji 1898–1899, ki je prav tako izšel v preteklem mesecu, so še sporočili iz Beletrine.

Urban Vovk (1971) je novi glavni urednik Beletrine.  Foto: BoBo
Urban Vovk (1971) je novi glavni urednik Beletrine. Foto: BoBo

Kaj priporoča glavni urednik Beletrine
Novi glavni urednik založbe Beletrina Urban Vovk je napovedal tudi "nove (avto)biografske izdaje, ki so v zadnjem času zelo priljubljene – izideta biografiji igralke Jožice Avbelj, ki je delo Petre Pogorevc, in smučarske legende Toneta Vogrinca ob njegovi 80-letnici. Izšlo bo tudi nekaj zanimivih del avtoric, saj se z novimi knjigami vračajo Gabriela Babnik, Ana Schnabl, Irena Svetek." Nadalje je napovedal še izid novega romana Katarine Marinčič, pesniške zbirke Ane Svetel in literariziranih potopisnih besedil Mojce Mavec.

Vovk je opozoril še na novi roman Draga Jančarja, z novimi proznimi deli pa se vračajo Lado Kralj, Aleš Šteger in Feliks Plohl. Feri Lainšček pripravlja drugi del avtobiografsko obarvane trilogije. Napovedan je tudi izid novega humanističnega dela Tomaža Brejca in zbirke uporniške poezije H2S04, ki jo pripravljata literarni zgodovinar Igor Saksida in raperka Masayah.

Sorodna novica "Ljudje si želimo nadčasovnih zgodb": Prihaja nov izbor vrhuncev svetovne književnosti

Tretje leto Klasične Beletrine
V okviru tretjega letnika Klasične Beletrine bodo izšla dela Stendhal: Italijanske kronike, E. T. A. Hoffmann: Hudičevi napoji, Življenje Lazarčka s Tormesa, Herman Melville: Moby Dick ali Kit in Jun’ichirō Tanizaki: Kakor komu drago.

Nova zbirka Zvezdna Beletrina
Osnovali so tudi mlajšim bralcem namenjeno zbirko Zvezdna Beletrina, v okviru katere bo vsako leto izšlo pet knjig. Za leto 2022 so v zbirki napovedani novi prevodi, za katere so poskrbeli Jaroslav Skrušný (Mali princ), Milan Dekleva (Alica v čudežni deželi) in Dušanka Zabukovec (Ostržek), ter ponatisa Butalcev Frana Milčinskega in Pridi, mili moj Ariel Mire Mihelič, so sporočili iz založbe.