Še preden je prvi del knjižne serije The Bone Season sploh izšel, je njena avtorica že prodala filmske pravice. Foto: Amazon
Še preden je prvi del knjižne serije The Bone Season sploh izšel, je njena avtorica že prodala filmske pravice. Foto: Amazon
Shannonova sledi trendu (močnih) ženskih protagonistk. Foto: Kolosej

Samantha Shannon je za The Bone Season, prvi del serije v sedmih knjigah, dobila predujem s šestmestnim številom; njen založnik knjigo že opisuje kot "Lepotico in zver, napisano z domišljijo sester Brontë". 21-letna Američanka je za revijo Forbes sicer priznala, da se ji tolikšna pozornost javnosti, preden je njena knjiga sploh izšla, zdi obremenjujoča: "Silen pritisk je. Pričakovanja so velika."

Uspeh Shannonove je bil premočrten: deklica, ki je "zrasla ob Harryju Potterju", je pri 15 letih že dokončala svoj prvi roman in ji ga je uspelo spraviti do enega najbolj znanih britanskih agentov, Davida Godwina (ki jo je nato mirno zavrnil). Neuspeh je ni odvrnil in kmalu si je zamislila lik 19-letne jasnovidke Paige Mahoney, ki jo v Londonu leta 2059 nenadoma aretira tajna policija. Roman, ki ga je dokončevala med študijem in pripravništvom pri Godwinu, je imel elemente vsega, kar gre trenutno v promet: zaplet, soroden Igram lakote, in osrednje razmerje, ki bi bilo lahko primerljivo s tistim v Petdesetih odtenkih sive.

Knjiga je vredno toliko, kolikor ima potenciala za donosno franšizo
The Bone Season
je torej distopična pripoved o tem, kako se mora Paige upreti totalitarni vladi in vladarjem z nadnaravnimi močmi. Pravice za roman, ki ga je napisala med študijem, je prodala že v dvajsetih državah, obstaja pa tudi že pogodba o filmski ekranizaciji (v bitki štirih studiev je na koncu zmagal britanski Imaginarium).

Mimogrede, E. L. James se je letos uvrstila na 42. mesto tradicionalne Forbesove lestvice najvplivnejših osebnosti; uredniki ocenjujejo, da je v zadnjih dveh letih s svojo "pornografijo za mamice" zaslužila več kot sto milijonov dolarjev.