Roza napoveduje, da bodo v sklopu gibanja 'zaničnikov' v skladu s prispelimi strankarskimi odzivi Slovencem predlagali, kakšno stališče naj zavzamejo do teh strank v slovenskem parlamentu. Foto: SNG Drama Ljubljana
Roza napoveduje, da bodo v sklopu gibanja 'zaničnikov' v skladu s prispelimi strankarskimi odzivi Slovencem predlagali, kakšno stališče naj zavzamejo do teh strank v slovenskem parlamentu. Foto: SNG Drama Ljubljana
Frankfurtski sejem, knjige, branje
Rozman je lani ustanovil 'versko skupnost tistih, ki verujejo, da je v Sloveniji mogoča ničta stopnja davka na dodano vrednost za proizvode, ki širijo temelj slovenske države, slovenski jezik'. Ker je temelj nove verske skupnosti verovanje v ničto stopnjo davka na dodano vrednost, je pripadnike skupnosti krstil za 'zaničnike'. Foto: EPA

V javni poslanici Roza v imenu gibanja "zaničnikov" državnozborske stranke in poslance sprašuje, ali podpirajo ničelno stopnjo DDV-ja na knjige, in ob tem poudarja, da ga ne zanima evropska zakonodaja, ampak javno stališče, ki ga posamezne stranke podpirajo s svojim političnim programom.

Prvi odzivi
Doslej sta se na njegov poziv javno odzvali le stranki Zares in SD. Slednji so zapisali, da zanje pobude o ničelni stopnji davka na knjigo niso novost. Tovrstne pobude so vselej podpirali, četudi so nekateri skušali dokazati, da se z davčno razbremenitvijo položaj knjige ne bo bistveno izboljšal. Socialni demokrati še vedno menijo drugače, navajajo v stranki.

Pesnik, pisatelj in igralec namerava tiste, ki se bodo "potuhnili", čez čas znova podrezati. Okvirni rok za pridobitev vseh javnih odzivov in odgovorov je izenačil z začetkom prevzema naslova Ljubljane kot svetovne prestolnice knjige, 23. aprila.

Za zdaj še samo "simbolno" spodbujanje kulturne identitete
Roza je potrdil, da se ministrica za kulturo Majda Širca z omenjenimi pobudami na osebni ravni strinja in se hkrati zaveda, da je zaradi zapletenih okoliščin v zakonodaji EU-ja do uresničenja njegovih predlogov še dolga pot. Avtor poslanice je še napovedal, da bo javni poziv s podobno problematiko naslovil tudi na evropske poslance, čeprav opozarja, da to ni prava akcija, ampak le javno in simbolno spodbujanje kulturne identitete ter širjenje stališča.

Slovencem nastavlja ogledalo
Izhodišče tega simbolnega delovanja predstavlja Rozmanova serija petih gledaliških predstav v sklopu Rozinteatra, ki se osredotoča na stereotipe slovenske identitete. S komedijami Najemnina - We Are the Nation At The Best Location, Passion de Presshern in s projektom "zaničniki" pred občinstvo v KUD France Prešeren postavlja zrcalo njihove nacionalne in kulturne identitete.

Za primerjavo ...
Na odru KUD-a France Prešeren so po Rozinih besedah že potekale debate o tem, zakaj je absurdno višja vsota denarja namenjena gradnji avtocest kot slovenskim knjigam, ki dobijo od države finančno podporo v višini vrednosti pičlega kilometra avtoceste.