IBBY podeljuje Andersenovo nagrado od leta 1956. Pokroviteljica nagrade je danska kraljica Margrethe II. Slovesna podelitev letošnjih nagrad bo na 32. kongresu IBBY, ki bo v Composteli potekal med 8. in 12. septembrom. Foto: Spletna stran sejma
IBBY podeljuje Andersenovo nagrado od leta 1956. Pokroviteljica nagrade je danska kraljica Margrethe II. Slovesna podelitev letošnjih nagrad bo na 32. kongresu IBBY, ki bo v Composteli potekal med 8. in 12. septembrom. Foto: Spletna stran sejma
Bologna 2009
Sejem, ki je namenjen predvsem sklepanju poslov, letos poteka od 23. do 26. marca. Foto: Spletna stran sejma

V Bologni se bo jutri začel sejem otroških knjig, na katerem bo mednarodna organizacija za mladinsko književnost IBBY razglasila tudi letošnjega dobitnika Andersenove nagrade za mladinsko književnost.
Slovenija se bo v Bologni predstavila s sejemsko stojnico, na kateri bo predstavila vse založbe, ki so to želele. Izpostavljene bodo nagrajene knjige, poudarek bo tudi na novih knjigah in na klasičnih delih slovenske otroške literature, napoveduje Katja Stergar, svetovalka na Javni agenciji za knjigo RS. Slavnostni sprejem na slovenski stojnici bo v torek, 23. marca, ob 17. uri.

Smetana otroške ilustracije ...
IBBY nagrado podeljuje ilustratorjem in pisateljem, katerih dela so že trajno prispevala h književnosti za otroke. Letošnji finalisti za prestižno Andersenovo nagrado med ilustratorji so Svjetlan Junaković s Hrvaške, Jutta Bauer iz Nemčije, Carll Cneut iz Belgije, Etienne Delessert iz Švice in Roger Mello iz Brazilije.

... in literature
Med pisatelji so nominirani Ahmad Reza Ahmadi iz Irana, David Almond iz ZDA, Bartolomeu Campos de Queiros iz Brazilije, Lennart Hellsing s Švedske in Louis Jensen z Danske. Slovenska sekcija IBBY je za najpomembnejšo mednarodno nagrado na področju mladinske književnosti predlagala pesnika Toneta Pavčka in ilustratorko Ančko Gošnik Godec.

"Mama" Pike Nogavičke nagrajuje
Poleg razglasitve dobitnikov najpomembnejše mednarodne nagrade za mladinsko literaturo bodo v sredo v Bologni razglasili tudi dobitnika letošnje nagrade ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award). Dobitnika nagrade bodo določili v Wimmerbyju, rojstnem kraju pisateljice Astrid Lindgren, ter informacijo posredovali v Bologno.

Nagrado ALMA je ustanovila švedska vlada v spomin na avtorico Pike Nogavičke, Bratov levjesrčnih in drugih zgodb. Vsako leto jo podelijo enemu ustvarjalcu na področju mladinske književnosti ali promocije branja. Slovenska sekcija IBBY je za nagrado ALMA 2010 predlagala ilustratorki Lilo Prap in Alenko Sottler.