Jubilej Borisa Pahorja je Mladinska knjiga v ponedeljek proslavila z velikim slavjem v Ljubljani. Zbrane v dvorani in pred TV-sprejemniki je pisatelj med drugim pozval k iskanju sporazumne rešitve, ki bi Slovenijo kot državo, brez spotik glede zgodovinskih dejstev, popeljala v svetlejšo, enotnejšo prihodnost. Foto: BoBo
Jubilej Borisa Pahorja je Mladinska knjiga v ponedeljek proslavila z velikim slavjem v Ljubljani. Zbrane v dvorani in pred TV-sprejemniki je pisatelj med drugim pozval k iskanju sporazumne rešitve, ki bi Slovenijo kot državo, brez spotik glede zgodovinskih dejstev, popeljala v svetlejšo, enotnejšo prihodnost. Foto: BoBo
Boris Pahor, tržaški literat
Argentinska veja španske založbe Anagrama je poskrbela tudi za ponatis romana Nekropola v španskem prevodu. Ponatis romana v 2000 izvodih je odslej na voljo v vseh argentinskih knjigarnah, ki so mu ob tej priložnosti namenile tudi posebno mesto na knjižnih policah. Foto: BoBo

V Slovenskem stalnem gledališču Trst kulturni in politični predstavniki slovenske manjšine pisatelju pripravljajo dogodek Vse najboljše, Boris Pahor!. Režiserka slovesnosti Neda R. Bric je želela slavljencu pripraviti veliko praznovanje: "Prireditev naj bo praznik življenja enega najboljših, najplodovitejših in najprodornejših pisateljev našega, pa tudi prejšnjega časa, saj je 100 let doba, ki v sebi nosi tolikšno raznolikost dogodkov, pomenov in neštetih sprememb, da si jih je skoraj nemogoče predstavljati. Da je vse to zajeto v življenju enega samega človeka, pa je nekaj, čemur se lahko le poklonimo."

Režiserka proslave želi poudariti tudi Pahorjevo svetovljansko razgledanost in čutenje, saj je pisatelj s svojim mednarodnim uspehom in številnimi prevodi del postavil slovenski narod na zemljevid sveta. Slavljenca bo postavila v središče praznovanja, skupaj z igralci in glasbeniki se bo pojavil na odru in na videu Polone Zupan, ki bo osvetljeval ključne trenutke njegovega življenja.
Več kot sto navdušencev v Buenos Airesu
V Argentini se je praznovanju Pahorjevega visokega jubileja na pobudo slovenskega veleposlaništva v Buenos Airesu pridružilo več argentinskih institucij. Vrhunec dogajanja je bil omenjeni literarni dogodek Nekropola: živ spomin, ki je v torek potekal v kulturnem centru fundacije OSDE. Na večeru se je zbralo več kot sto argentinskih založnikov, pisateljev, predstavnikov knjigarn, novinarjev in članov slovenske skupnosti. Takrat se je prvič v Južni Ameriki predvajal tudi večkrat nagrajeni dokumentarni film Boris Pahor - trmasti spomin regionalnega RTV centra Koper-Capodistria.

Zbrane je med drugim nagovorila začasna odpravnica poslov na slovenskem veleposlaništvu v Buenos Airesu Petra Kežman in ob tem opozorila na Pahorjev pomen doma in v tujini. Opozorila je na njegovo sporočilo o pomenu ljubezni kot družbenega dejanja in na njegova prizadevanja, da s svojimi deli in številnimi javnimi nastopi širi poznavanje zgodovine tudi med mladimi generacijami.
Spregovorili so tudi o Pahorjevem ključnem delu Nekropola in njegovem mestu v svetovni književnosti. Roman so predstavili predstavnik založbe Anagrama Fernando Fagnani ter dva uspešna argentinska pisatelja s slovenskimi koreninami, Alejandra Laurencich, ki jo s Pahorjevo zgodbo povezujejo tudi lastne družinske izkušnje, in lanski prejemnik kniževne nagrade alfaguara Leopoldo Brizuela.
Pahorjevega jubileja nista spregledala niti argentinska časopisa Clarin in La Nacion. Prvi mu je v njihovi reviji za kulturo, poimenovani N, namenil štiristranski intervju z naslovom Fašizem mi je uničil življenje, drugi pa je posebno literarno kolumno posvetil romanu Nekropola.