Nedavno nazaj je britanska krlajica Elizabeta II. Rushdieju podelila vitežki red. Foto: Reuters
Nedavno nazaj je britanska krlajica Elizabeta II. Rushdieju podelila vitežki red. Foto: Reuters

Čudovita novica - resnično sem vesel in rad bi se zahvalil vsem bralcem po svetu, ki so glasovali Otroke polnoči.

Salman Rushdie
Za zgodbo o profesorju, ki po aferi s študentko odide k hčeri na farmo na vzhodu Južnoafriške republike, je - tudi nobelov nagrajenec - J. M. Coetzee leta 1999 prejel bookerja.

Salman Rushdie je za roman Otroci polnoči prejel že tretjič prejel britansko nagrado booker. Letos nagrada praznuje 40 let svojega obstoja, ki ga so počastili s posebno nagrado - najboljši booker (The Best of the Booker). Šest nominirancev, ki so že prejeli bookerja, je izbrala strokovna žirija, medtem ko so nagrajenca (Salmana Rushdieja) ob obletnici izbrali bralci.

Vse tri bookerje je Rushdie je prejel za isti roman Otroci polnoči; prvega leta 1981, drugega bookerja vseh bookerjev leta 1993 in letošnjega tretjega. Pisatelj, ki se podelitve nagrade ni udeležil, ker je trenutno na promocijski turneji v Združenih državah Amerike je nad odločitvijo bralcev navdušen: "Čudovita novica - resnično sem vesel in rad bi se zahvalil vsem bralcem po svetu, ki so glasovali Otroke polnoči."

Šest izbrancev žirije
Poleg Rushdieja so bili za najboljšega bookerja nominirani še: J. M. Coetzee, ki je ta roman Disgrace (Sramota) prejel bookerja leta 1999, Pat Barke je bila za roman The Ghost Road nagrajena leta 1995 Peter Carey je za delo Oscar in Lucinda prejel nagrado leta 1988, Nadine Gordimer, ki je bookerja prejela leta 1974 za roman The Conservationist in J. G. Farrel, ki je za roman The Siege Of Krishnapur prejel nagrado leta 1973.

Do zaključka glasovanja, 8. julija ob polnoči, je preko svetovnega spleta in pisem oddalo svoj glas 7801 ljudi, od pa se jih je 36 odstotkov odločilo za Rushdieja. Seznam za katerega so glasovali pa je sestavila posebna žirija v kateri je bila tudi pisateljica in kritičarka Victoria Glendinning.

Dvakrat na pol
Leta 1993 je ob 25. obletnici podobno nagrado prvič podelili imenovano booker bookerjev (The Booker of Bookers Prize), ki je izbirala med že nagrajenimi. Prvega bookerja je leta 1969 prejel P. H. Newby za roman Something To Answer For, nagrade pa so med drugim prejeli tudi Iris Murdoch (Morje, morje), Thomas Keneally (Schindlerjeva barka) in Michael Ondaatje (Angleški pacient). Leta 1974 in 1992 pa so nagrado razdelili med dva avtorja.

Čudovita novica - resnično sem vesel in rad bi se zahvalil vsem bralcem po svetu, ki so glasovali Otroke polnoči.

Salman Rushdie