Pesnik Andrew Motion pravi, da zaradi slabega poznavanja Biblije med študenti ne more predavati Miltona. Foto:
Pesnik Andrew Motion pravi, da zaradi slabega poznavanja Biblije med študenti ne more predavati Miltona. Foto:
William Shakespeare: Vihar
Tudi študenti priznanih britanskih univerz vedno slabše razumejo dela iz kanona klasične svetovne literature. Foto: SNG Maribor

Takšno je vsaj mnenje pesnika Andrewa Motiona, profesorja na londonski univerzi Royal Holloway University, ki poudarja, da je znanje britanskih študentov glede antične mitologije in Biblije tako skromno, da jih mnogo preprosto ne more razumeti sporočila številnih del, ki sestavljajo kanon klasične svetovne literature. Kot se je izrazil Motion: "Poskus nekaterim od mojih najboljših študentov predavati o Izgubljenem raju, je bil prav slaba izkušnja. Tako malo so vedeli o ozadju dela, kot tudi o referencah v pesnitvi sami, da je bilo zelo težko že samo govoriti o delu."

Več o pesniku Johnu Miltonu izveste tukaj.
Upadanje splošne razgledanosti

Kot se je izkazalo v primeru predavanja o tem najtemeljnejšem delu Johna Miltona, ki obenem velja za eno najboljših angleških del v verzih sploh in obravnava v klasični literaturi vedno znova navzočo temo hudičevega zapeljevanja grešnega človeka ter vzpostavi hudiča kot lik privlačnega romantičnega junaka, vsaj osnovno poznavanje Biblije mora ostati eden od temeljev splošne razgledanost. Motion ob tem poudarja, da nikakor ne povzdiguje Svetega pisma v smislu zbirke verskih resnic, ampak da preprosto poudarja, da splošna razgledanost upada.

Verzi za kraljičino diamantno poroko
Ime Andrew Motion verjetno le v malo Slovencih vzbudi kakšno asociacijo. Vendar nikakor ne gre za kakšnega obskurnega poeta. Motion je isti pesnik, kateremu so zaupali pesnjenje verzov, s katerimi so zaznamovali diamantno poroko kraljice Elizabete in 21. rojstni dan princa Williama. Čeprav sta bili ti nalogi zanj velika čast, pa Motion pravi, da je bil to zelo nehvaležen posel. Zares je z njegovim imenom seznanil tudi tiste, ki se sicer za poezijo ne zanimajo, vendar pa je izvršitvi naloge - tako pravi Motion - sledil 'pesniški krč'.

P. B.