Vsako igračkanje z mitologijo tako pomembnega lika, kot je Batman, je tvegano početje. Snyder in Capullo pravita, da bi rada z zamenjavo
Vsako igračkanje z mitologijo tako pomembnega lika, kot je Batman, je tvegano početje. Snyder in Capullo pravita, da bi rada z zamenjavo "glavnega igralca" v vlogo Batmana vdihnila novo življenje. Foto: DC Comics
Naslovnica 41. številke: je to novi Batman v svoji oklepni opravi? Foto: DC Comics
Najnovejša številka stripa, Endgame, v kateri se začnejo namigovanja, da ima Joker nadnaravne sposobnosti. Foto: DC Comics
Nekateri že ugibajo, da bi v novi, robotski kostum utegnil stopiti poročnik Jim Gordon. Foto: DC Comics

Avtor Scott Snyder in ilustrator Greg Capullo napovedujeta, da bo 41. številka stripa o Batmanu "premešala vse karte na mizi". "Junak, ki ga bomo postavili pod Batmanovo masko, tega niti najmanj ni pričakoval in si tudi nikoli ni zastavil cilja postati Batman. Preseneti ga napovedano, ampak nato ugotovi, da le še on lahko vse skupaj osmisli," je precej enigmatično napovedal Snyder.

Bruce Wayne se kljub temu ne bo dokončno vdrl v zemljo: "Že res, da ne bo nosil Batmanove maske, a njegova navzočnost bo velik del zgodbe in bo nanjo tudi vplivala."

Stripi in filmi so se že davno razšli
Batman je eden izmed najbolj dolgoživih stripovskih likov v zgodovini, je pa res, da je njegova stripovska usoda popolnoma ločena od življenja na filmu. Na velikem platnu je Bruce Wayne živ in zdrav: prihodnje leto pod njegovo ogrinjalo v filmu Batman V Superman: Dawn of Justice stopa nov igralec, Ben Affleck.

Vsaj v stripih je superjunake v zadnjem času doletel cel kup kadrovskih sprememb, olepšav in posodobitev. Pri Marvelu so uvedli Spider-Mana kot najstnika mešane rase, Thor bo odslej ženska, Stotnik Amerika pa temnopolt. Pri DC Comicsu so manjše popravke vnesli svojima ikoničnima likoma Supermana in Čudežne ženske.

Zakaj tako resno?
V ZDA sicer vsako prvo soboto v maju - letos je to 2. maj - številne trgovine s stripi sodelujejo pri Dnevu brezplačnih stripov. Bralcem bodo razdali nekaj zastonj zvezkov; promocija je namreč namenjena rekrutiranju novih ljubiteljev stripov. Snyder upa, da bo "prenovljeni" Batman nagovoril široko občinstvo. "To nam odpira nova obzorja v zgodbo in upam, da bodo bralci dobili občutek, kako zabaven je lahko Batman."

Tudi Joker ni to, kar se je zdel
Scott Snyder je s svojimi posegi v zgodbo Batmana sicer že v preteklosti dvignil nekaj prahu. Na koncu prejšnjega zgodbenega loka, Death of the Family, je na muho vzel Jokerja. Ko se Joker v stripu pohvali, da pozna pravo identiteto Batmana, mu ta šepne, da tudi on pozna Jokerjevo pravo naravo. V naslednji, 40., številki, Endgame, je bilo cel kup namigov, da Joker ni le "navaden" psihopat, ampak mitska figura z nadnaravnimi močmi, "bledi mož" iz zgodovine Gothama. Številne oboževalce je ta zasuk k nadnaravnemu zelo zmotil - glavni čar Jokerjevega lika naj bi bil namreč prav v tem, da je prav tako kot Batman navaden smrtnik brez nadnaravnih moči.

Veliki preobrat
Ampak to seveda ni bil tisti najbolj šokantni del 40. številke: proti koncu se sovražnika zapleteta v srborit spopad, v katerem Batman Jokerja zakolje z ušesi na svojem kostumu. Oba hudo ranjena obležita na tleh jame, kjer se vse skupaj dogaja, ko se naenkrat vdre strop in ju pokoplje pod sabo. Implicitni razplet je Snyder za spletno stran IGN tudi potrdil: "Kar hočem reči, je, da sta oba mrtva - v boj sta šla pripravljena na smrt; nobenega trika ni."

Seveda pa se je treba zavedati, da je smrt v stripih le redko dokončna: Joker je denimo v preteklosti že ubil Robina, pa je ta nato vstal iz groba. Celo Batman je že "umrl": Grant Morrison ga je ubil v stripih Batman RIP in Final Crisis. Pozneje se je sicer izkazalo, da ni zares umrl, ampak je bil samo transportiran v daljno preteklost; v stripe se je vrnil leto dni pozneje.