Ob čaju paše tudi dobro čtivo. Foto: EPA
Ob čaju paše tudi dobro čtivo. Foto: EPA
Cornelia Funke: Srce iz črnila
Prireditve so namenjene spodbujanju branja. Foto: Emka

V knjigarnah po Sloveniji so bile kot izhodišče obravnave predstavljene knjige iz zbirke Srebrne niti, ki jo izdajajo pri založbi Miš. Ta zbirka je namenjena predvsem starejšim, gre pa tudi za dela, ki so primerna za branje otrokom. Izbor knjig pa opozarja na različne dejavnike, ki vplivajo na branje, kot so ustvarjanje in branje literature, učenje in učenje branja, pomen knjižnice, knjižničarjev, ilustratorjev, založb.

Med obravnavanimi pisci so Cornelia Funke, Cvetka Sokolov in Eoin Colfer, udeleženci čajank pa so več izvedeli o delih Srce iz črnila, Šola ni zame, Knjižničarka Mrcina in Album slovenskih ilustratorjev.

Družina je zibelka branja
Kot poudarjajo organizatorji čajank, so te namenjene predvsem predstavljanju mladinske književnosti starejšim in jih tako spodbuditi, da bi brali otrokom v predšolskem in zgodnjem bralnem obdobju. Tako s čajankami spodbujajo družinsko branje, za katerega strokovnjaki poudarjajo, da je zibelka branja in odločilno vpliva na otrokovo kasnejšo uspešnost pri učenju branja in na razvoj njegove bralne kulture.

Spored oktobrskih čajank:
Celje
Knjižnica pri Mišku Knjižku, ob 17.00.
Ljubljana
Dvorana Slovenske matice, ob 10.00.
Maribor
Mestna knjigarna, ob 10.00.
Novo mesto
Knjigarna MK, ob 10.00.
Ravne na Koroškem
Osrednja koroška knjižnica dr. Franca Sušnika, ob 10.00.
Slovenj Gradcu
Knjigarna MK, ob 9.30.
Velenju
Knjigarna MK, ob 10.00.
Zagorju
Knjigarna MK, ob 10.00.
Žalec
Knjigarna MK, ob 10.00.