Manca Juvan Hessabi se pri svojem fotografskem delu osredotoča na dokumentiranje in spodbujanje diskusije o obrobnih temah, o neobičajnih življenjih običajnih ljudi. Foto: Festival Sanje
Manca Juvan Hessabi se pri svojem fotografskem delu osredotoča na dokumentiranje in spodbujanje diskusije o obrobnih temah, o neobičajnih življenjih običajnih ljudi. Foto: Festival Sanje
Festival Sanje
V Brdih so med drugim spregovorili tudi o knjigi V imenu države, trilogiji o razkrivanju orožarskih afer, ki je bilo po mnenju izdajateljev v javnosti deležno premalo razprav. Foto: Festival Sanje
Branko Završan
Branko Završan je predstavil glasbeno-gledališko monodramo Senca tvojga psa. Foto: Festival Sanje
Festival Sanje
Bio Masha priložnostno s skupino Urband. Foto: Festival Sanje
Tomáš Vtípil, virtuoz na violini
Festival Sanje vabi v Goriška brda vse do konca tedna, 28. avgusta. Foto: Festival Sanje
Festival Sanje
Na več prizoriščih v Šmartnem, na gradu Dobrovo in na Gradnikovi domačiji v Medani te vroče poletne dni potekajo branja poezije in proze, pripovedovanja različnih zgodb, pogovori z gosti, glasbeni nastopi, razstave in gledališki dogodki. Foto: Festival Sanje

Opoldansko vročino v Goriških brdih je peščica navdušencev v Šmartnem preganjala na družbenokritični fotografski delavnici Mance Juvan Hessabi, ki je v vlogi fotografinje osredotočena na dokumentiranje in spodbujanje diskusije o obrobnih temah, o neobičajnih življenjih običajnih ljudi. Popoldne pa so se v pravljični vasi pod mentorstvom Daniela Rojška – Danča otroci kalili v pripovedovanju pravljic.

Preiskovalno novinarstvo? Tabloidi in paparaci!
Fotografinja, ki vidi, sliši in prepozna, je popoldne na gradu Dobrovo, ki trenutno gosti njeno razstavo Afganistan: Neobičajna življenja, v moški družbi razpredala o preiskovalnem novinarstvu danes. Blaž Zgaga, z Matejem Šurcem soavtor trilogije V imenu države, enega največjih projektov preiskovalnega novinarstva v Sloveniji, je v uvodu predstavil poslanstvo preiskovalnega novinarstva – informiranje državljanov o javnih zadevah. "Največja težava preiskovalnega novinarstva v Sloveniji je, da se hrani z lažmi in polresnicami," je izpostavil Jani Sever in še dodal, da senzacionalizem nikakor ni preiskovalno novinarstvo.

Da tabloidno novinarstvo in omejena svoboda medijev zaznamujeta hrvaški medijski prostor, je bil neizprosen Miljenko Jergović, Manca Juvan Hessabi pa je fotografsko pritrdila: "Tako kot časopisi postajajo tabloidni, tudi fotografije postajajo zgolj ilustracija brez zgodbe." A Mančine fotografije zahtevajo širši kontekst, saj vojna niso le trupla, ki so "žrtev" ameriške fotografske cenzure, kot je spomnil Šurc, Jergović pa se je na osnovi osebne vojne izkušnje v Sarajevu razgovoril o objavljanju fotografij mrtvih v medijih.

Oranžna vina
Še kako globoko zgodbo pa nosijo oranžna vina, ki so pravzaprav rahlo pomarančno obarvana bela vina, ki so dlje kot običajno v stiku z jagodno kožico. V Goriških brdih, "epicentru" pridelave tovrstnih vin, so pod taktirko Saša Dravinca o oživljenem starem načinu vinogradništva in vzgoje vina razpredali ugledni vinarji Vasja Čotar, Franco Terpin, Valter Mlečnik in Aleks Klinec. Tako imenovane oranžne vinarje družita skrbna, tenkočutna in sonaravna pridelava in predelava, ki pomeni vzgojo vina in ne njegovo umetno spreminjanje, spoštovanje naravnih procesov pa se odraža v prvinskosti, svojskosti in globlji barvi rujne kapljice.

Godci Župančičeve frulice
Prvi gostje krošnje murve v Medani so bili mladi godci Župančičeve frulice, vseslovenskega projekta za spodbujanje govorniške in pesniške ustvarjalnosti mladih. Najprej je "zagodla" letošnja dobitnica Župančičeve frulice Aleksandra Panić, s svojo poezijo so se predstavili tudi Jernej Kastelic, Lara Zupančič in Dominik Vodopivec, ki so se prav vsi izkazali za pretanjene opazovalce sveta in spretne kovače rim.

Četrtek na Festivalu Sanje Šmartno in Medana vabita v svoje kulturne kotičke tudi v četrtek: na fotografsko in glasbeno-likovno delavnico, pripovedovalsko Vročo župo za otroke in odrasle, filmski projekciji, pripovedni večer z Magdo Reja ter literarno in pesniško branje Gabriele Babnik, Maje Vidmar in Marka Ropa. Poezijo z glasbo bo pod murvo pripeljala Saša Pavček s predstavo Obleci me v poljub, zvezdnata noč pa bo gostila koncert etnodueta Bakalina.

Miljenko Jergović o šalah o neumnih Bosancih
Miljenko Jergović, pisatelj, pesnik, angažirani mislec in novinar, je v literarnem klepetu z umetniškim vodjo festivala Tjašo Koprivec obudil spomin na rodno Bosno, ki ji je vojna povzročila uničujočo rano: ljudi brez upanja in zemljo z žalostno prihodnostjo. A Jergović še v tako bridkem položaju postreže s kančkom humorja in v Medani je zbrane nasmejal z utemeljeno šalo, da so samoizmišljene "šale o neumnih Bosancih najboljši bosanski izvozni proizvod". Najbolj znan pa so zagotovo čevapčiči, ki gredo Jergoviću precej bolj v slast kot ajdova kaša, "nekaj najbolj strašnega, kar sem kdaj poskusil". Klepet o Titu in nostalgiji pa je že bil uvod v avtorjevo branje iz Zgodovinske čitanke, tudi v Sloveniji nadvse priljubljene zbirke zgodb.

Senca tvojga psa in Urband z Bio Masho
Prijetno vzdušje naraščajočega števila zbranih je ob spremljavi trojice glasbenikov nadaljeval Branko Završan z glasbeno-gledališko monodramo Senca tvojga psa. Pod briškim zvezdnatim nebom je spet zaživela zbirka doživljajsko bogatih Brelovih šansonov, ki jim Završan vdihne prav poseben pečat.

Zadnje sredine zvezde je z medanskega neba klatila češka zasedba Urband, ki je večer prej navduševala v Šmartnem, včeraj pa tamkajšnji oder prepustila tolkalnemu dvojcu Musungu. Vrhunska brenkalno-godalna zasedba iz Češke je nastopila z mojstrico slam poezije Bio Masho, ki je očarala s svojo izvirnostjo in žarečo energijo. V toplo noč je iz violine Tomáša Vtípila "pobegnila" Oda radosti, ki jo je Bio Masha nadgradila z mislijo: "Život je fajn, super fajn."