Kanada je prošnjo naslovila na organizatorje Frankfurtskega knjižnega sejma in prihodnje častne gostje, tako da gre za skupno odločitev, ki so jo sprejele tudi Španija, Slovenija in Italija.

V letu 2023, v katero je torej po novem zamaknjeno častno gostovanje Slovenije, bo sejem potekal med 18. in 22. oktobrom. Foto: EPA
V letu 2023, v katero je torej po novem zamaknjeno častno gostovanje Slovenije, bo sejem potekal med 18. in 22. oktobrom. Foto: EPA

Na letošnjem sejmu, ki bo potekal v bistveno zmanjšanem obsegu, bo Kanada prisotna z virtualnimi vsebinami. Kanadski odbor za organizacijo častnega gostovanja, ki deluje pod okriljem kanadskega ministrstva za kulturno dediščino, pa bo gostovanje izvedel torej v prihodnjem letu. Preostale doslej potrjene države častne gostje pa bodo posledično prišle na vrsto zatem: Španija 2022, Slovenija 2023 in Italija 2024.

"Kanadski odločitvi, da zaprosi za prestavitev svojega gostovanja za eno leto, so botrovale bistveno spremenjene okoliščine, v katerih bi letos potekal program Kanade. Frankfurtski knjižni sejem in vse prihodnje države častne gostje so po razmisleku in dogovoru iz solidarnosti do nezavidljivega položaja, v katerem se je znašla Kanada, v premik privolili," so še sporočili z Javne agencije za knjigo RS (JAK).

Na Frankfurtskem knjižnem sejmu, eni najuglednejših literarnih prireditev na svetu, je vsakoletno prisotnih 150 držav, okoli 10.000 novinarjev in približno 200.000 strokovnih obiskovalcev. Letos bo seveda drugače. Foto: EPA
Na Frankfurtskem knjižnem sejmu, eni najuglednejših literarnih prireditev na svetu, je vsakoletno prisotnih 150 držav, okoli 10.000 novinarjev in približno 200.000 strokovnih obiskovalcev. Letos bo seveda drugače. Foto: EPA

Zadovoljstvo z usklajenostjo pogledov
Z ministrstva za kulturo so sporočili, da jih veseli, da so z vodstvom sejma in drugimi državami uskladili poglede, tako da bodo lahko prireditev uspešno izvedli tudi v letu 2023, ko bo Slovenija častna gostja. Pogovore o možnosti zamika je v Sloveniji vodilo ministrstvo za kulturo v sodelovanju z ministrstvom za zunanje zadeve in slovenskim veleposlaništvom v Berlinu.

Direktorica JAK-a Renata Zamida pa je povedala, da je bil "med državami dosežen konsenz, ki temelji na solidarnosti in vzajemnem razumevanju. Letošnje leto je posebno za vse nas in nikomur ni lahko, ampak verjamemo, da bomo slovenski program častnega gostovanja v Frankfurtu z zavidljivim obsegom in vidnostjo izvedli tudi leta 2023." Dodala je še, da obenem zaupajo slovenski vladi, da bo lahko zagotovila ustrezne prilagoditve financiranja projekta.

Kljub razočaranju, ker ne bomo mogli uresničiti svojih prvotnih načrtov za letošnji Frankfurtski knjižni sejem, se že veselimo, da bomo kanadsko ustvarjalnost letošnjemu sejemskemu občinstvu lahko predstavili prek atraktivnih virtualnih vsebin.

Steven Guilbeault, kanadski minister za kulturno dediščino

Direktor sejma Juergen Boos je ob tem med drugim dejal, da je letošnje leto pred organizatorje "postavilo izjemne izzive, na katere se je mednarodna knjižna skupnost družno odzvala. Sodelovanje med Frankfurtskim knjižnim sejmom in potrjenimi prihodnjimi državami častnimi gostjami je le eden od mnogih primerov," so sporočili z JAK-a.

Organizatorji se niso želeli odpovedati sejmu v živo
Potrjenim prihodnjim častnim gostjam so se za solidarnost in posluh zahvalili tudi državna ministrica pri nemškem zunanjem ministrstvu Michelle Müntefering, kanadski minister za kulturno dediščino Steven Guilbeault ter posebni kanadski odposlanec za EU in Evropo, veleposlanik Kanade v Nemčiji Stéphane Dion.

Letošnji Frankfurtski knjižni sejem bo kljub pandemiji novega koronavirusa potekal od 14. do 18. oktobra, je konec maja odločil nadzorni svet sejma. Obsegal bo dogodke na sejmišču in po mestu, pa tudi virtualne dogodke na spletu.

Sicer pa so v Nemčiji letos zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedali ali prestavili na splet vrsto prireditev, med njimi knjižni sejem v Leipzigu in mednarodni literarni festival v Kölnu.