Knjižni sejem v Frankfurtu prirejajo od leta 1949. Foto: EPA
Knjižni sejem v Frankfurtu prirejajo od leta 1949. Foto: EPA

"Zaradi pandemije novega koronavirusa je organizacija frankfurtskega knjižnega sejma 2020 povezana z visoko stopnjo negotovosti," sta v sporočilu za javnost zapisala vodstvo sejma in združenje nemških knjigotržcev. Ugibajo namreč, da bo oktobra še vedno veljala vrsta omejitev glede organizacije dogodkov.

7500 razstavljavcev iz več kot stotih držav
Sejem običajno obišče približno 300.000 ljudi, predstavlja se okoli 7500 razstavljavcev iz več kot stotih držav. Letos bo po napovedih organizatorjev glede na razmere nekaj sprememb. Ključno bo, kako zagotoviti varnost obiskovalcev, razstavljavcev in zaposlenih, piše nemška tiskovna agencija dpa.

"Letos je bolj kot kdaj koli pomembno, da sejem bo," besede direktorja sejma Jürgena Boosa povzema dpa. Do jeseni se lahko zgodi še marsikaj, a za zdaj so po pisanju agencije načrti takšni: stojnice bodo večje in prehodi širši, poleg tega ne bo velikih odrov. Večje prireditve bodo organizirali zunaj sejmišča ali na spletu. Število obiskovalcev bo omejeno, bo pa sejem kot doslej konec tedna odprt za širšo javnost.

Slovenija bo častna gostja knjižnega sejma v Frankfurtu leta 2022. Foto: EPA
Slovenija bo častna gostja knjižnega sejma v Frankfurtu leta 2022. Foto: EPA

Zagotovo bo manj mednarodnih gostov, odvisno od omejitve potovanj. Kako se bo predstavila letošnja častna gostja Kanada, prav tako še ni določeno. Znano pa je, da želijo pod motom Singular Plurality poudariti večjezičnost svoje književnosti.

V Nemčiji so zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedali ali prestavili na splet vrsto prireditev, med njimi knjižni sejem v Leipzigu in mednarodni literarni festival v Kölnu.