Celoten prevod Goethejevega Fausta v slovenščini spada med največja Modrova dela. Foto: založba Sanje
Celoten prevod Goethejevega Fausta v slovenščini spada med največja Modrova dela. Foto: založba Sanje
Janko Moder je prevedel oba dela Fausta in Prafausta.

Johann Wolfgang Goethe je delo pisal več kot šestdeset let, iz vseh poskusov in odlomkov pa je sestavil tragedijo v dveh delih, Faust I in Faust II, ob tem pa je nastalo tudi popolnoma samostojno delo Prafaust. Prvi del Fausta je v slovenščini izšel pred dobrimi 140 leti, konec letošnjega junija pa je izšla tudi prva celotna izdaja Fausta v slovenščini.

Dobrih 140 let od prvega Fausta v slovenščini
Delo nestorja slovenskega prevajanja zaznamuje tudi njegovo 90-letnico in 255-letnico Goethejevega rojstva, z njim pa so želeli spomniti tudi na obletnico prvega - Mendelčevega - prevoda Fausta v slovenščino. Čeprav spada Moder med najbolj plodovite slovenske prevajalce, pa se tokratni prevod uvršča med njegove največje dosežke.

Modrovi ideali
"Kar najbolje doumeti izvirnik ter prenesti v slovenščino njegovo vsebino, slog in obliko. In pri tem sem bil pri obliki tako strog, da sem kar se da dosledno ohranjal ne le število in dolžino stihov, temveč tudi ritme ter razvrstitev moških in ženskih rim izvirnika," je bil ideal, ki se mu je med delom skušal približati Moder.

Po navdih v ljudsko izročilo ...
Eden največjih nemških pesnikov, pisateljev in dramatikov je navdih za Fausta našel v stari ljudski baladi. Nekaj dni pred smrtjo je o mogočni tragediji v dveh delih dejal, da mu je bila zasnova Fausta že od vsega začetka povsem jasno pred očmi, razvrstitev dogajanja pa veliko manj. Prafaust je tako izšel med letoma 1768 in 1775, Faust I med letoma 1797 in 1808, drugi del pa med letoma 1825 in 1832.

... in Goethe kot navdih
Da sta Goethe in njegov Faust pustila velik pečat v svetovni umetnosti, dokazujejo med drugim dela, ki so jih po Goethejevih predlogah napisali različni skladatelji. Predstavitev slovenskega prevoda so tako popestrile uglasbitve Goethejevih del, za katere so zaslužni Franz Schubert, Hugo Wolf in Robert Schumann.