Na sodišču se je delo švedskega avtorja Fredrika Coltinga spravil že J. D. Salinger, po njegovi smrti januarja lani pa se je primer vlekel vse do nedavnega dogovora. Foto: EPA
Na sodišču se je delo švedskega avtorja Fredrika Coltinga spravil že J. D. Salinger, po njegovi smrti januarja lani pa se je primer vlekel vse do nedavnega dogovora. Foto: EPA
Varuh v rži
Knjiga, ki je izšla leta 1951, je tedaj javnost šokirala z zgodbo o odtujenosti in površnih odnosih med mladimi. Foto: Reuters
60 let kasneje. Varuh v rži
Knjiga švedskega avtorja Fredrika Coltinga ne sme iziti v ZDA in Kanadi, v vsakem primeru pa mora pisatelj spremeniti naslov romana.

Roman, ki nosi - sicer ne več za dolgo - naslov 60 Years Later: Coming Through the Rye, je delo švedskega avtorja Fredrika Coltinga, ki je prišel do sporazuma z Salingerjevimi dediči in tako končal dolg spor o knjižnih pravicah. Kot določa dogovor, knjiga ne sme biti izdana v ZDA ali Kanadi, lahko pa jo prodajajo v vseh drugih državah.

Leto dni po slovesu dosegli sporazum
Pisatelj se mora prav tako odpovedati naslovu. Ravno leto dni mineva, odkar se je poslovil slavni ameriški pisatelj Salinger, ki je dolga leta pred smrtjo živel umaknjen od javnosti in tožbo proti švedskemu kolegu je še v času svojega življenja začel on sam. Colting je namreč omenjeno knjigo izdal junija 2009 pod psevdonimom John David California, kot še danes trdijo Salingerjevi odvetniki, pa je delo navadna prevara.

Švedski avtor vidi roman, v katerem sledimo Sallingerjevemu antagonistu Holdenu Caulfieldu, kot literarni komentar, in ne kot nadaljevanje izvirnika, a očitno s tem pojasnilom ni bil dovolj prepričljiv ameriškemu sodniku, ki je v Severni Ameriki izdajo knjige prepovedal, češ da je ta preveč podobna Salingerjevemu izvirniku.

Prepovedana vsakršna omemba Varuha v rži
Coltingu so maja odobrili pritožbo, a so, še preden je primer prišel na sodišče, dosegli sporazum. Po dogovoru je Coltingu v celoti prepovedano posvečanje knjige Salingerju, pisatelj in založnik se ne smeta kakor koli navezovati oziroma sklicevati na Varuha v rži, prav tako pa dela ne smeta promovirati z omenjanjem Salingerjeve tožbe. Colting sam o podrobnostih sporazuma ne more povedati več, za Publishers Weekly je povedal le, da bo knjiga letos izšla v več državah, s čimer je zelo zadovoljen.

Mr. C se vrne v New York
Varuh v rži, knjiga, ki je bila po nekaterih ameriških šolah sprva prepovedana, danes velja za enega najvplivnejših ameriških romanov. Osrednji lik je mladenič Holden Caulfield, ki naveličan zlaganosti sošolcev in drugih ljudi, po izključitvi iz internata postopa po ulicah New Yorka.

Natanko šestdeset let pozneje torej izhaja Coltingovo nadaljevanje, ki to ni, v katerem avtor pripoveduje o 76-letnem Mr. C-ju, ki zbeži iz doma za ostarele in se, da, še drugič v življenju, odpravi proti New Yorku.