Leta 2018 je namreč strokovni svet za splošno izobraževanje potrdil posodobljen učni načrt za slovenščino na osnovnih šolah. Učni načrt tako ne določa več seznama naslovov, med katerimi lahko učitelji izbirajo, s čimer so s seznamov izključili tudi Dnevnik Ane Frank.

Sorodna novica Dnevnik Ane Frank ni del učnega načrta za slovenščino

Pobuda brez ideološkega predznaka
"Civilna pobuda je bila podana brez ideološkega predznaka, čeprav nam ga skušajo pripisati, je pa vsem sodelujočim skupno ogorčenje zaradi umika knjige – te in številnih drugih, tudi knjig Pod svobodnim soncem, Solzice – iz učnega načrta pod pretvezo večje učiteljske avtonomije," so poudarili podpisniki pobude, ki prihajajo iz sveta umetnosti, kulture, pa tudi politike in športa.

Kot so zapisali, "je pogosto edini stik otrok s knjigo prav v šoli, zategadelj je umanjkanje literature s humanističnim sporočilom in razsvetljenskimi vrednotami skorajda tako pomenljivo dejanje, kot bi knjige, čemur smo bili priča v polpretekli zgodovini, kar zažgali". Po njihovem mnenju si šolarji zaslužijo, da se spoznajo z literaturo, ki bo ne samo obogatila njihovo otroštvo, temveč predvsem vzgajala njihovega kritičnega duha, etično-moralne vrednote in empatijo.

Tudi za slepe in slabovidne ter gluhe in naglušne
Med bralci odlomkov v skupnem trajanju petih ur in pol je več igralk in igralcev, med drugim Jožica Avbelj, Iva Babič, Saša Pavček, Karin Komljanec, Jernej Kuntner, Zvezdana Mlakar, Jerica Mrzel, Nina Valič, Polona Vetrih, Gojmir Lešnjak - Gojc in Robert Waltl.

Ana Frank (1929–1945). Foto: EPA
Ana Frank (1929–1945). Foto: EPA

Pri projektu sodeluje tudi nekaj glasbenikov, med njimi Zoran Predin in Lara Jankovič, likovnih umetnikov, kot je Arjan Pregl, ter več televizijskih in radijskih voditeljev, politikov in športnikov. Med podporniki projekta je tudi strokovnjakinja na področju mladinske literature Milena Mileva Blažić.

Pobudniki projekta so sporočili še, da je ta "knjiga" prav tako primerna za slepe in slabovidne, pa tudi za gluhe in naglušne gledalce, saj je podnaslovljena. Načrtujejo tudi dodatek v znakovnem jeziku.