Slovenske knjižnice imajo več kot deset milijonov obiska na leto. Foto: Goran Rovan
Slovenske knjižnice imajo več kot deset milijonov obiska na leto. Foto: Goran Rovan
Branje, literatura, knjige, založba
Na osrednji prireditvi ob dnevu knjižnic so zbirali mladinske knjige za Dnevni center Žarek. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo

Predstaviti želijo možnosti dostopa, uporabe in predvsem vrste različnih elektronskih virov v knjižnicah. Osrednja prireditev je bila v Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica, na kateri so podelili nagrade Združenja splošnih knjižnic za najboljše projekte splošnih knjižnic v letu 2016.

Zbrane so poleg predstavnikov Združenja slovenskih splošnih knjižnic nagovorili tudi novogoriški župan Matej Arčon in minister za kulturo Tone Peršak. Slednji je poudaril poseben pomen knjižnic v Sloveniji ter njihovega poslanstva, saj v zadnjem času knjižnice prihajajo "tudi k uporabnikom na dom, če sami ne zmorejo poti do knjižnice".

Na slovesnosti so podelili tri nagrade. Cankarjeva knjižnica Vrhnika je dobila nagrado za najboljšo storitev za uporabnike za projekt predstavitve krajevnih skupnosti v Občini Vrhnika. Nagrado za storitve, ki jih knjižnice razvijajo za svoje delovanje, pa so letos namenili še knjižnicama Koper in Nova Gorica.

Vsak obiskovalec dogodka, na katerem je za glasbeno popestritev poskrbel Rudi Bučar, je s sabo prinesel tudi mladinsko knjigo. Zbrane knjige bodo podarili Dnevnemu centru Žarek Centra za socialno delo Nova Gorica.

Učenja ni brez dostopa do podatkov
Knjižnice že dolgo niso več le izposojevališča klasičnih knjig. Poleg socialne imajo pomembno vlogo pri učenju in razvoju družbe in posameznika. Učenja v današnjem času ni brez dostopa do pomembnih baz podatkov, prav tako ni razvoja brez relevantnih informacij, so v sporočilu za javnost zapisali v sekciji za splošne knjižnice Zveze bibliotekarskih društev Slovenije.

Knjižnice ponujajo dostop do relevantnih virov, saj so knjižničarji strokovnjaki, ki poznajo potrebe uporabnikov in zmorejo ovrednotiti pomen in vsebino posredovanih virov. Ker želijo uporabnikom pomagati pri uporabi različnih elektronskih virov, bodo v nekaterih knjižnicah od danes do petka predstavljali različne razpoložljive možnosti.

V Sloveniji je 58 osrednjih knjižnic, 270 izposojevališč, 13 bibliobusov in 89 premičnih zbirk. V zbirkah hranijo več kot 11 milijonov enot gradiva. Člansko izkaznico ima četrtina prebivalcev Slovenije, knjižnice pa uporabljajo tudi drugi družinski člani imetnika izkaznice. Knjižnice imajo več kot deset milijonov obiska na leto.

Tradicionalni dan slovenskih splošnih knjižnic vsako let praznujemo v mesecu novembru, redno je povezan s temo, ki je za uporabnike knjižnice pomembna.