Projekt je nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija, ki povezuje številne krajevne prireditelje. Foto: BoBo
Projekt je nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija, ki povezuje številne krajevne prireditelje. Foto: BoBo
Vse zainteresirane vabijo, da 23. aprila od 18. ure do enih ponoči izvirno pristopijo kot samostojni prireditelji literarnih branj in pogovorov, srečanj z avtorji in podpisovanji knjig, delavnic, omizij in drugih prireditev. Svoje dogodke lahko sodelujoči najavijo do 31. marca prek prijavnega obrazca na spletni strani www.nocknjige.si. Foto: www.nocknjige.si

Na svetovni dan knjige bo letos pri nas prvič potekala tudi Noč knjige. Z mednarodno prireditvijo, ki se bo začela ob 18.00 in trajala dolgo v noč, želijo organizatorji nagovoriti vse generacije bralcev. K sodelovanju vabijo knjigarne, knjižnice, kavarne, šole in druge organizacije, ki so pripravljene predstaviti knjigo v vseh njenih pojavnih oblikah.

Začetek nove tradicije?
Slovenci prireditev pripravljamo v sodelovanju s hrvaškimi kolegi, ki so projekt začeli pred dvema letoma. Cilj je, da bi Noč knjige tudi v Sloveniji postala tradicionalna prireditev, namenjena vseslovenski promociji knjige in branja.

Večerni program Noči knjige bo dopolnil dnevni program za mlajše, ki že nekaj let poteka po nekaterih slovenskih šolah in bo svojstvena nadgradnja projekta Noč branja.

Obenem bodo na ta dan posredovali več vesti, povezanih s knjigo, branjem in književnim ustvarjanjem, sporočili izsledke aktualnih raziskav, opozorili na boleče točke knjige v Sloveniji, založniki in knjigarnarji pa se bodo lahko vključili s posebnimi ponudbami. Največja teža bo, kot so zapisali v odboru, namenjena dejavnosti, "usmerjeni k dvigovanju zavesti o branju, opogumljanju duha in bistrenju pogleda".

Projektu se bo s filmskim maratonom del, posnetih po literarnih predlogah, pridružila tudi TV Slovenija. Na ogled bodo filmi Zloglasen (Truman Capote), Labirint (Kate Mosse), Umirajoča žival (Phillip Roth) in Svet je velik in rešitev je za vogalom (Stephan Komandarev).

Organizatorji projekta so založba in festival Sanje, Društvo slovenskih pisateljev, Narodna in univerzitetna knjižnica, revija Bukla, Morfem, iniciativa Skupaj za knjigo, Združenje slovenskih splošnih knjižnic, Mestna knjižnica Ljubljana, Društvo slovenskih književnih prevajalcev, Beletrina, Libris, Šolski center Slovenske Konjice-Zreče, Javni sklad za kulturne dejavnosti RS, Amnesty International Slovenija in Slovenska sekcija IBBY. Projekt poteka pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco.

Podobna prireditev od leta 2012 poteka na Hrvaškem, že dalj časa pa v Nemčiji in Angliji. Letos se bodo projekta prvič lotili tudi v Srbiji in predvidoma v Bosni in Hercegovini.