Uspešnica Dekle na vlaku, pod katero se podpisuje britanska avtorica Paula Hawkins, je izšla že v približno 40 državah ter po besedah pesnice in kritičarke Katje Perat v ospredje postavlja protagonistke z zelo kompleksnimi značaji. Foto: emka.si
Uspešnica Dekle na vlaku, pod katero se podpisuje britanska avtorica Paula Hawkins, je izšla že v približno 40 državah ter po besedah pesnice in kritičarke Katje Perat v ospredje postavlja protagonistke z zelo kompleksnimi značaji. Foto: emka.si
Paula Hawkins
Avtorica knjige Paula Hawkins (1972) se je v London preselila leta 1989 in je 15 let delala v novinarskih vodah. Pod svoje prve leposlovne objave se je podpisala s psevdonimom Amy Silver. Foto: AP

Uspešnica, pod katero se podpisuje britanska avtorica Paula Hawkins, je izšla že v približno 40 državah ter po besedah pesnice in kritičarke Katje Perat v ospredje postavlja protagonistke z zelo zapletenimi značaji. Prav tako prinaša novi žanr, ki ga Peratova imenuje domačijski noir.

Primerjave s knjigo Ni je več
Mnogi knjigo primerjajo z uspešnico Gillian Flynn Ni je več, vendar so po mnenju Peratove liki v romanu Hawkinsove bolj verjetni. Po besedah novinarja Igorja Bratoža, ki je z avtorico naredil intervju, roman prinaša zelo nezanesljive like in pripoved. Bratož je poudaril še, da je avtorica presenetila, če ne že kar pretentala, tudi njega, saj si je predstavljal povsem drugačen konec.

Kot je na predstavitvi Dekleta na vlaku povedala urednica Darja Marinšek, so v ospredju kriminalnega romana tri ženske Rachel, Megan in Anna. Zgodbo začne pripovedovati alkoholičarka Rachel, ki še ni prebolela ločitve od moža.

Na poti z vlakom opazuje hišo, v kateri, kot sanjari, živi popoln par. Ko izve, da je ženska iz "idealnega para" - Megan pogrešana, se loti raziskave. Knjiga prepleta družinske in intimne zgodbe Rachel, njenega nekdanjega moža Toma in njegove nove soproge Anne in ljubimke Megan.

Iz knjige na film in iz Londona v New York
Prevajalka Alenka Ropret je povedala, da so ji največ preglavic povzročali avtoričini časovni zamiki pripovedovanja. Kot zanimivost je poudarila, da so imena ulic in postaj vlakov v Londonu sicer resnična, vendar v realnosti ne obstajajo tam, kamor jih je postavila Hawkinsova.

Po knjigi že nastaja tudi film, v katerem naj bi med drugim zaigrala Emily Blunt in Jared Leto, dogajanje pa bo postavljeno na ulice New Yorka. Peratovi se ta premik dogajanja ne zdi najbolj posrečen, Bratož pa se strinja z avtorico, da je ta kriminalka lahko postavljena v katero koli večje mesto.