Razstavo so odprli veleposlanik Ljudske republike Kitajske Dži Džaolin, minister Golobič in vodja Konzorcija Staša Žunič . Foto: MMC RTV SLO/ A. J.
Razstavo so odprli veleposlanik Ljudske republike Kitajske Dži Džaolin, minister Golobič in vodja Konzorcija Staša Žunič . Foto: MMC RTV SLO/ A. J.
Ob boku Charlesa Darwina, na čigar 200-letnico organizatorji niso pozabili, še njegov 'najzvestejši učenec', slavni zagovornik ateizma Richard Dawkins. Foto: MMC RTV SLO/ A. J.
Odprtje razstave je minilo ob značilni melodiji kitajske harfe. Foto: MMC RTV SLO/ A. J.
Jagodni izbor Frankfurta v Ljubljani

S to optimistično izjavo je vsaj zbrane nagovoril predsednik uprave Mladinske knjige Peter Tomšič, ki se je spomnil na lanske besede svojega predhodnika Milana Matosa. V veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma so knjigarnarji knjigarne Konzorcij zbrali kar 10 tisoč knjig 450 založnikov, ki predstavljajo "jagodni izbor" letne produkcije. Razstava bo na ogled le nekaj dni, do 14. novembra, toda, kot je v svojem govoru dejal minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, "en dobro izkoriščen dan je več kot slabo izkoriščeno leto."

Leposlovje tukaj ni v ospredju
Poudarek prodajne razstave Frankfurt po Frankfurtu je še vedno na strokovni literaturi; kar eno tretjino predstavljata družboslovje in humanistika, sledijo področja prava, računalništva, umetnosti, arhitekture in druga. Letošnja novost so otroške knjige, za katere je sicer odrejen sejem Bologna po Bologni. Največ razstavljenih knjig je angleških, sledijo pa jim še nemške, španske, italijanske in francoske.

Odprtje v znamenju Kitajske
Po zgledu 61. frankfurtskega sejma je tudi v Ljubljani dežela v gosteh Kitajska. najbrž se niti ne zavedamo, da na Kitajskem vsako leto izide 275 tisoč knjig - slovenska stojnica predstavlja le drobec tega, 100 izbranih naslovov in kar nekaj monografij, ki bodo Kitajsko približali domačim bralcem.

V znamenju Kitajske je potekalo tudi slavnostno odprtje razstave: nekaj besed je spregovoril častni gost, veleposlanik Ljudske republike Kitajske Dži Džaolin, ki je poudaril, da si Kitajska "želi, da bi njeno kulturo, vključno z literaturo, spoznalo čim več ljudi, hkrati pa bi se sama rada pobliže spoznala tudi z drugimi kulturami". Za to spoznavanje je na licu mesta poskrbela Vang Šuan, ki je zaigrala na kitajski inštrument gu dženg oziroma kitajsko harfo.

Spregledati bi bilo škoda tudi razstavo knjig, ki zadeva Darwinovo leto, torej ne le Darwinova, ampak tudi druga dela na temo evolucije. Vsako leto je na Frankfurtu po Frankfurtu v središču ena založba. Tokrat je čast pripadla založbi Thames & Hudson, ki letos praznuje 60 let delovanja.

Zanimiva sovpadanja
Golobič je v svojem nagovoru dejal še, da bo prihodnje leto, ko bo Ljubljana svetovna prestolnica knjige, Šanghaj gostil Expo, na katerem se bo Slovenija predstavila s paviljonom, ki bo simboliziral ravno - odprto knjigo. Slovenija je letos namenila kar tretjino več sredstev za nakup strokovne literature, ki je korak v pravo smer.

Med posebne poudarke razstave spadajo še slovenski avtorji pri tujih založbah, med katerimi vodita filozof Slavoj Žižek in pisatelj Boris Pahor. Izpostavljene so tudi dobitnice leposlovnih nagrad in pet najboljših knjig po izboru knjigarne Konzorcij s področij družboslovja, humanistike, umetnosti, strokovnih knjig, priročnikov, turistike in leposlovja.

Jagodni izbor Frankfurta v Ljubljani