Depardieu pravi, da se z Vladimirjem Putinom tako dobro razume zato, ker
Depardieu pravi, da se z Vladimirjem Putinom tako dobro razume zato, ker "bi oba prav lahko končala kot nepridiprava". Putinu je bilo menda všeč, da so ga "včasih na smrt pijanega pobirali s pločnika". Foto: EPA
Depardieu piše, da je bil prisiljen zapustiti Francijo zaradi "87-odstotnega davka" na svoje premoženje; sprejel je rusko državljanstvo. Foto: EPA

V letih svojega odraščanja v Châteaurouxu je Gérard Depardieu - po lastnih besedah - ropal grobove pred kratkim pokopanih pokojnikov, se zapletal v pretepe, tihotapil cigarete in se prostituiral tovornjakarjem. Zaradi kraje avtomobila je tri mesece preživel za zapahi, šolske počitnice pa je po navadi preživljal okrog javnih stranišč na letališču Orly, kjer je delala njegova babica.

Ampak prvo zares šokantno razkritje v knjigi Ça s’est fait comme ça (Tako se je zgodilo), ki jo je igralec napisal v sodelovanju s pisateljem Lionelom Duroyem, je, "kako sem preživel vse nasilje, ki si ga je moja uboga mama zadala s pletilkami in podobnim", ko je poskušala narediti splav. "Tretji otrok, ki ga ni hotela, sem bil jaz, Gerard. Preživel sem." Njegova mama Lilette ga je hotela kaznovati za skrivno razmerje med njeno materjo in zetom, piše. "Če pomislim, da sem te skoraj ubila," je menda govorila malemu Gerardu, ko je bil že starejši. Njegov oče, ki so ga klicali Dédé, ker sta bili to edina glasova, ki jih je nepismeni možak znal napisati, je bil železar.

Nova knjiga o travmatičnem odraščanju osvetli psiho igralca, ki je tudi sam imel zelo slabo razmerje z lastnim sinom Guillaumom. Ta je leta 2008 pri 37 letih umrl za posledicami pljučnice; predtem so mu amputirali nogo, bil pa je tudi odvisnik in prostitut, ki je zaradi tatvin nekaj časa preživel za zapahi.

Očetje in sinovi
"Guillaume je imel podobno izkušnjo kot jaz,"
piše Depardieu in se pri tem spominja lastnega očeta, ki "se je občasno opotekal, pijan od cenenega vina". Iz knjige se da razbrati, da igralca muči slaba vest zaradi smrti sina, ki ga je nekoč obtožil, da je z denarjem obseden alkoholik. 65-letnik je sicer še prejšnji teden v neki francoski pogovorni oddaji zatrdil, da ni alkoholik, ker "alkoholiki nikoli niso pijani". Seveda so ga povprašali tudi o denarju; leta 2012 se je namreč zaradi davčnih olajšav z veliko pompa premestil najprej v Belgijo, od tam pa v Rusijo. "Vedno sem bil bogat," pravi. "Ne gre za denar."

Depardieu v knjigi piše še, da se tudi vsi drugi otroci - dva je imel s prvo ženo Elisabeth, še dva pa v drugih zvezah - sramujejo njegovega imena. "'Pa kaj hočete?' sem jih vprašal. 'Spremenite si ime, če vas tako moti."

Anekdot o Depardieujevem maratonskem popivanju ne manjka in pred kratkim je nekje priznal, da je spil tudi do 14 steklenic vina na dan. Še lani so mu za pol leta odvzeli vozniško dovoljenje, ker se je v Parizu pijan zvrnil s svojega mopeda.