Lani je desetnico dobil Mate Dolenc za knjigo Mali princ z otoka. Njegov naslednik bo znan 19. maja. Foto: BoBo
Lani je desetnico dobil Mate Dolenc za knjigo Mali princ z otoka. Njegov naslednik bo znan 19. maja. Foto: BoBo
Svetlana Makarovič
Svetlana Makarovič nadaljuje prigode nagajivega škrata Kuzme. Tokrat se je odločil, da leto potrebuje še trinajsti mesec ... Foto: Mladinska knjiga
Matjaž Pikalo
Matjaž Pikalo je napisal scenarij za mladinski film Rdeča raketa (naslov je vzet po pesmi Srečka Kosovela) v režiji Vojka Anzeljca. Pozneje je napisal še roman s podnaslovom Fant, ki se je smejal življenju. Navdih je našel v prekratki življenjski poti Karla Laginje, mladega konstruktorja in umetnika, ki se je navduševal nad hitrimi avtomobili. Foto: Ebesede

V igri za nagrado so zbirka pesmi Dekleve Skrivalnice, slikanica Kermaunerjeve Bela kot galeb, Kuzma, trinajsti škrat Makarovičeve, Pesmi in pesmičice izpod peresa Möderndorferja in mladinski roman Moškričeve Sanje o belem štrpedu.

Za desetnico so nominirani še zgodba Pikala Rdeča raketa: Fant, ki se je smejal življenju, Rozmanove Predpravljice in popovedke, Šinigojev roman Iskanje Eve, slikanica Štefanove Še sto ugank in Zupanova zgodba Jaz, Franci Grdi.

Nominirance za nagrado, katere dobitnik bo znan 19. maja, so razglasili na današnji prireditvi, ki jo je gostila Pionirska knjižnica. Kot je povedala članica komisije Ifigenija Simonovič, je imela komisija težko delo, saj je morala izbirati med 83 deli, ki so namenjena bralcem zelo različnih starosti.

Komisiji, ki so jo sestavljale Janja Kolarič (predsednica), Polonca Kovač, Klarisa Jovanović, Suzana Tratnik in Simonovičeva, je delo olajšala Dragica Haramija, članica sekcije DSP-ja za otroško in mladinsko književnost. Izmed 739 del, izdanih v zadnjih treh letih, je izločila tista, ki jih niso napisali člani DSP-ja in upoštevala še nekaj drugih kriterijev.

Pisatelji o svojem navdihu in stvaritvah
Na današnji prireditvi so nominiranci v pogovoru s Carmen L. Oven na kratko predstavili svoja dela in iz njih prebrali kratek odlomek. Dekleva je razkril, da je pesmi pisal ob že ustvarjenih ilustracijah Arjana Pregla, Kermaunerjeva je povedala, da je v slikanici dala poudarek tudi rečem, ki jih ne vidimo, Makarovičeva pa je na vprašanje povezovalke, ali je Kuzma res hudoben ali se samo dela, odvrnila, da je treba vprašanje nasloviti nanj.

Möderndorfer je dejal, da pesmi niso nastale iz "rompompoma", so se pa zato kalile vrsto let, Moškričeva se je ob pisanju spraševala, kaj lahko ponudi mladim bralcem, da bi bila njihova prihodnost svetlejša, Pikalo pa je menil, da je že Kosovel povedal vse v pesmi Rdeča raketa, a se je vseeno odločil o tem napisati roman.

Rozman je spomnil na svojega, kot je dejal, zoprnega protagonista gospoda Šilčka, Šinigoj pa je izrazil prepričanje, da na koncu ljubezen vse premaga. Štefanova je mladim obiskovalcem postavila nekaj ugank, ki si jih, kot je povedala, izmišljuje sproti, večkrat kar med hojo, Zupan pa je povedal, da je bil navdih za Francija Grdega njegov najdeni muc.

Deseterica "desetnikov" čaka novega člana
Lani je desetnico prejel Mate Dolenc. Dozdajšnji dobitniki nagrade so Slavko Pregl, Janja Vidmar, Bina Štampe Žmavc, Andrej Rozman - Roza, Marjana Moškrič, Dim Zupan, Milan Dekleva, Feri Lainšček in Vinko Möderndorfer.