Branje pod krošnjami sta pred desetimi leti podprla Mestna občina Ljubljana in Zavod Turizem Ljubljana. Letos bodo bralne postaje postavljene na 15 lokacijah v osmih mestih. Foto: Knjižnica pod krošnjami
Branje pod krošnjami sta pred desetimi leti podprla Mestna občina Ljubljana in Zavod Turizem Ljubljana. Letos bodo bralne postaje postavljene na 15 lokacijah v osmih mestih. Foto: Knjižnica pod krošnjami
Na voljo so knjige, časopise in revije različnih zvrsti in formatov. Foto: Knjižnica pod krošnjami
Deseti rojstni dan bodo v Tivoliju praznovali z desetimi tortami, dogodek pa bodo popestrili še otroci iz Glasbene šole Franca Šturma in pripovedovalci iz Pripovedovalskega varieteja. Foto: Knjižnica pod krošnjami

Bralne postaje ponujajo knjige, časopise in revije različnih zvrsti in formatov. Letos bo druženje s knjigo in ob knjigi mogoče na 15 lokacijah v osmih mestih. Pod krošnjami bo mogoče brati v Ljubljani, Izoli, Kanalu ob Soči, Polhovem Gradcu, Ribnici, Mali planini, v Gorici in Novi Gorici. Izhodišče projekta ostaja enako – ponuditi brezplačno branje in listanje knjig pod drevesi.
Od lokalnega k nacionalnem projektu
Skladno s projektom so letošnje lokacije predstavili na jasi v ljubljanskem parku Tivoli. Kot je povedala vodja projekta Tina Popovič, so imeli že pred desetimi leti srečo, da sta njegovo izvedbo podprla Mestna občina Ljubljana in Zavod Turizem Ljubljana. Projekt, ki je bil najprej zamišljen lokalno, danes poteka po vsej Sloveniji, na nacionalni ravni ga podpira Javna agencija za knjigo RS. Pri projektu sodelujejo tudi založbe, ki donirajo knjige, in prostovoljci.

Dostopnost in prepoznavnost
V Polhograjski graščini projekt ob poletnih koncih tedna poteka že tretje leto in po besedah Nine Slana iz Javnega zavoda Polhograjska graščina omogoča preživljanje prostega časa pohodnikom, ki se vzpenjajo na bližnje hribe, ter pripomore k prepoznavnosti parka in kraja. Gašper Završnik iz zavoda je dodal, da v zadnjem času poleg mladih družin opaža vse več starejših.
Branje pod krošnjami bodo letos uvedli tudi na dvorišču Ribniškega gradu. Vodja knjižnice Miklova hiša Marko Zupanc je dejal, da se je kot vodja knjižnice večkrat spraševal, kako knjižnico odpreti ljudem oziroma iti z njo med ljudi.
V Ljubljani je sedem bralnih otokov, do tega so trije novi. Obstoječim – v Tivoliju, na Trnovski plaži, na Ljubljanskem Gradu in KC Tobačni – se letos pridružujejo še Rimski zid, park Zvezda in Družinski center Mala ulica. Na prvem prizorišču bodo na voljo tudi knjige o Emoni, v parku Zvezda z veleposlaništvom ZDA pripravljajo ameriško Knjižnico pod krošnjami, v družinskem centru pa bodo na voljo predvsem knjige za otroke in njihove mame.
Pogovori z avtorji in deset tort za deset let
Bralne akcije so obogatili še s spremljevalnim programom. Tako bodo v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev pripravili več pogovorov z avtorji, otroke pa bo v Tivoliju konec junija zabaval tudi Andrej Rozman - Roza.
Projekt Knjižnica pod krošnjami, ki poteka pod okriljem Zavoda Divja misel, se ne bo začel v vseh krajih hkrati. Najprej bodo knjižnico odprli v Izoli - v četrtek, 29. maja. Dan pozneje se bodo odprle vse enote v Ljubljani, kjer bo uradno odprtje ob 17. uri v Tivoliju. Tu bodo ob desetem rojstnem dnevu praznovali ob desetih tortah. Za kulturni program bodo poskrbeli otroci iz Glasbene šole Franca Šturma in umetniki iz Pripovedovalskega varieteja.