Komisija je predstavila deset avtorjev, ki se bodo s svojimi deli potegovali za desetnico, nagrado za najboljše otroško ali mladinsko delo. Foto: MMC/MIloš Ojdanić
Komisija je predstavila deset avtorjev, ki se bodo s svojimi deli potegovali za desetnico, nagrado za najboljše otroško ali mladinsko delo. Foto: MMC/MIloš Ojdanić
Desetnica, Feri Lainšček
Lani je desetnico prejel Lainšček za slikanico Pesmi o Mišku in Belamiški. Pisatelj je letos nominiran za pesniško zbirko Barvice. Foto: MMC/MIloš Ojdanić

Bauerjeva je nominirana za knjigo Groznovilca v hudi hosti, Dolenc za Maščevanje male ostrige, Kermaunerjeva za delo In zmaj je pojedel sonce, Kokaljeva za Teto Cilko, Lainšček se je v izbor uvrstil z Barvicami, Möderndorfer z Veliko žehto, Njatinova s slikanico Zakaj je babica jezna, Pregl z basnimi Čudni časi, Rozman – Roza je nominiran za Gospoda Filodendrona in Janja Vidmar za Kebarie.
Osnovni izbor med vsemi mladinskimi knjižnimi deli, objavljenih v letih 2010, 2011 in 2012 (teh je bilo kar 700), je opravila že strokovna sodelavka žirije Dragica Haramija, deseterico nominiranih avtorjev pa je nato izbrala komisija v sestavi Tone Partljič, Dušan Šarotar, Bina Štampe Žmavc, Marjana Moškrič in Dim Zupan. Ta je izbirala med 85 knjigami.
Deset nadvse izvirnih del
Letošnja bera nominiranih knjig ponuja zelo izvirna dela, je na predstavitvi nominirancev dejal Tone Partljič. Vseh deset knjig je napisanih "zelo drugače in zelo zares", pravi.
Delo Bauerjeve prinaša zgodbo o besni vili, ki se znajde v gozdu, kjer jo živali kljub jezljivosti kmalu vzljubijo. Dolenčeva knjiga vsebuje dvanajst zgodb, v katerih so glavni liki živali, ki pa veliko povedo o človeški družbi. Knjiga Aksinje Kermauner In zmaj je pojedel sonce po Partljičevih besedah prinaša večplastno zgodbo o slepem junaku Sunčanu, ki ga avtorica predstavlja kot vsem enakega.
Teta Cilka Tatjane Kokalj ponuja prisrčno pripoved o nenavadni varuški, Lainšček v slikanici na pesniški način predstavi barve, Möderndorfer pa 'žehto', ki jo imajo doma pri Rdečehlački. V slikanici Zakaj je babica jezna Lela B. Njatin na zelo subtilen način spregovori o demenci, Preglove basni Čudni časi pa po Partljičevih besedah dokazujejo, da imamo v Sloveniji odličnega basnopisca. Rozmanov Filodendron je zabavna zgodba o čudaku, ki je kratke pameti in nagle jeze, medtem ko se Vidmarjeva v tokratnem romanu loti življenjske zgodbe romske deklice.

Nagrajenca bodo razglasili v četrtek, 23. maja, na Društvu slovenskih pisateljev, ki desetnico že od leta 2004 podeljuje za najboljše mladinsko in otroško delo, izdano v preteklih treh letih.