Milan Dekleva je desetnico prejel za igrivo Pesmarico prvih besed, v kateri prikazuje, da otroci razumejo več, kot jim odrasli pripisujemo. Foto: MMC RTV SLO
Milan Dekleva je desetnico prejel za igrivo Pesmarico prvih besed, v kateri prikazuje, da otroci razumejo več, kot jim odrasli pripisujemo. Foto: MMC RTV SLO
Bina Štampe Žmavc
Bina Štampe Žmavc piše pesmi, prozo in dramska besedila večinoma za mlade bralce.
Desetnica Deklevi in Štambe-Žmavčevi

Društvo slovenskih pisateljev podeljuje desetnico za najboljše otroško ali mladinsko delo, izdano v preteklih treh letih, od leta 2004 dalje. Letos si nagrado delita dva avtorja - Milan Dekleva za humorno obarvano pesmarico, ki vabi k besednim igrarijam, in Bina Štampe Žmavc za zbirko pravljic, v kateri se dotika vprašanj človeškega bivanja.

Humorna in igriva pesmarica
Pesmarica prvih besed, ki je izšla pri založbi Didakta 2009, je izbor 13 pesmih, skozi katere otroški lirski subjekt, večinoma v podobi Lucije dokazuje, da razume več, kot mu pripisujejo odrasli. Dekleva se poigrava z otroškimi neologizmi, ki jih imenuje novorečenke, kot temeljne figurativne elemente pa uporablja iteracije, retorična vprašanja, inverzije in eksklamacije, so zapisali v obrazložitvi nagrade. Ilustracije je prispeval Silvan Omerzu.

Milan Dekleva je diplomiral iz primerjalne književnosti in literarne teorije na ljubljanski Filozofski fakulteti, že kot študent sodeloval pri Tribuni, Radiu Študent in Študentskem kulturnem centru, delal kot glasbeni pedagog in kulturni novinar Dnevnika ter pozneje kot urednik otroškega in mladinskega programa RTV Slovenija. Piše za odrasle in otroke; pesmi, prozo, eseje, lutkovne in radijske igre ter prevaja mladinsko književnost. Za svoja dela je prejel številne nagrade (nagrado Prešernovega sklada, Jenkovo, Rožančevo, Veronikino in Prešernovo nagrado ter kresnika).

Klasični pravljični liki v sodobni poetični preobleki
Cesar in roža, zbirka devetih pravljic, ki je izšla v Založbi Miš 2009, predstavlja že poznane, a predrugačene pravljice. Poleg kraljičen, kraljevičev in drugih klasičnih likov Brina Štampe Žmavc v pripoved vpleta sodobno predmetno stvarnost in medčloveške odnose, je zapisala žirija. Poleg za avtorico značilne poetičnosti je izrazita tudi zvestoba dosledni etični izpeljavi literarnih motivov. Pravljice je z ilustracijami opremila Alenka Sottler.

Bina Štampe Žmavc je po diplomi iz primerjalne književnosti na ljubljanski Filozofski fakulteti poučevala slovenščino in se ukvarjala z gledališčem za mlade. Piše pesmi, prozo in dramska besedila, večinoma za mlade bralce, pa tudi lutkovna dela za otroke in šansone za odrasle. Desetnico je tokrat prejela drugič; leta 2007 je žirija nagradila pesniško zbirko Živa hiša. Za letos nagrajeno zbirko Cesar in roža je leta 2009 že prejela nagrado večernica.

Komisijo za nagrado desetnica 2011 so sestavljali Tone Partljič (predsednik), Marjana Moškrič, Dušan Šarotar, Janja Vidmar in Dim Zupan.

Desetnica Deklevi in Štambe-Žmavčevi