Nagrada je za pisatelja nekaj posebnega in kot pravi, dobi avtor ob njej občutek, da je nekomu mar, da se nekdo ukvarja z mladinsko literaturo. Že v preteklosti se je razveselil same nominacije, saj pravi, da je že ta velika čast. Foto: MMC RTV SLO
Nagrada je za pisatelja nekaj posebnega in kot pravi, dobi avtor ob njej občutek, da je nekomu mar, da se nekdo ukvarja z mladinsko literaturo. Že v preteklosti se je razveselil same nominacije, saj pravi, da je že ta velika čast. Foto: MMC RTV SLO
Dim Zupan: Hektor in male ljubezni
Zupanove knjige o Hektorju niso običajno človeško opisovanje pasjega življenja, ampak gre za perspektivo pripovedovanja, ki je malokrat uporabljena in zato toliko bolj zanimiva in humorna. Prvoosebni pripovedovalec je namreč naslovni lik sam, labradorec Hektor. Foto: Emka
Podelitev nagrade desetnica

Med desetimi nominiranci so pisatelja izbrali žiranti Marko Kravos (predsednik), Vida Mokrin Pauer, Marjana Moškrič, Tone Partljič in Dušan Šarotar, ki so pri Zupanovem delu izpostavili komične elemente, ki so "zaznavni na nivoju celotne zgodbe, poudarjeni pa v Hektorjevih notranjih monologih".
Nagrajeno delo je pravzaprav četrta knjiga o labradorcu Hektorju. Knjigo, ki je izšla pri založbi Mladika, krasijo ilustracije Andreje Gregorič. Zupan s serijo o Hektorju - zaokrožilo jo bo sedem knjig - ustvarja poseben tip animalistične zgodbe, kakršne na Slovenskem do zdaj nismo poznali, še presoja žirija. Naslovni lik, ki je hkrati tudi prvoosebni pripovedovalec, s pasje perspektive opisuje človeško in pasjo vsakdanjost. Serija sodi zaradi personificiranega pripovedovalca med iracionalno prozo, čeprav deluje pripovedna perspektiva povsem realistično.
Isti junaki v novih nadaljevanjih
Podelitvi nagrade, ki jo podeljujejo za najboljše otroško ali mladinsko delo, izdano v preteklih treh letih, je v prostorih Društva slovenskih pisateljev sledil pogovor z nagrajencem. Zupan svoje pisanje tudi sicer rad nadaljuje v več delih. V pogovoru s strokovnjakinjo za otroško in mladinsko literaturo Dragico Haramija je pojasnil, da lažje piše zgodbe v nadaljevanjih, v katerih pelje iste junake skozi več del. Tako si, kot je dejal, ni treba izmišljevati vedno novih, treba jih je samo "obleči v zgodbo".
Pomembna je zgolj kakovost
Do zdaj se je Dim Zupan podpisal pod trideset literarnih del, ki pa niso vsa namenjena otrokom in mladini. Roman Leteči mački, za katerega je prejel Levstikovo nagrado, je nekje na meji med mladinsko in nemladinsko literaturo. Pisatelj meni, da ni razlike med literaturo za otroke in tisto za odrasle. Edino merilo mu je kakovost, zato lahko, "dobro mladinsko delo z veseljem prebere tudi odrasli bralec".
Humor, ki je reden spremljevalec Zupanovih del, je po njegovih besedah kot posluh. Je dar, ki ga imaš ali pa ga nimaš. Sicer pa je humor, pravi Zupan, bistvena komponenta vsakega, tudi resnega dela, zato se sam trudi, da ga je čim več.
Drugi nominiranci
Za sedmo desetnico so bili nominirani še Dušan Čater z delom Pojdi z mano, Mate Dolenc s Polnočno kukavico in drugimi zgodbami, Niko Grafenauer in njegova Špicmožic in Halomuha, Feri Lainšček s Hitom poletja, Matjaž Pikalo z delom Genija, Primož Suhodolčan s knjigo Maks pa sanja, Bina Štampe Žmavc z Vprašanji srca, Anja Štefan, ki je napisala Lonček na pike, in Janja Vidmar z romanom Pink.

Podelitev nagrade desetnica