Šesterico žirantov je najbolj navdušilo delo Slavka Pregla. Foto:
Šesterico žirantov je najbolj navdušilo delo Slavka Pregla. Foto:
Kdo piše najboljše za otroke in mladino? Foto: RTV Slo
Mate Dolenc

Strokovna žirija - sestavljali so jo Ciril Zlobec, Jože Hudeček, Suzana Tratnik, Tea Štoka, Mitja Čander in France Forstnerič - je kot odliko Preglovega dela poudarila izbiro aktualne teme nasilja med mladostniki. Čeprav je tema hudo resna, pa je Preglu vseeno uspelo napisati na trenutke prav zabavno knjigo, ki ponudi optimističen pogled v prihodnost.



Dolga kariera priljubljenega pisatelja
Žiranti so v obrazložitvi nagrade še zapisali, da je Slavko Pregl že skoraj 30 let eden najbolj priljubljenih slovenskih mladinskih pisateljev. Prvič je mlade bralce prepričal že leta 1976, ko je izdal knjigo Odprava zelenega zmaja, po kateri mladina tudi danes rada posega.

Nagrado je izročil Matjaž Bizjak
Slavnostni govornik na slovesnosti je bil predsednik DSP-ja Vlado Žabot, odločitev žirije za zmagovalca je pojasnil Ciril Zlobec, nagrajenec pa je desetnico prejel iz rok direktorja Prešernove družbe Matjaža Bizjaka. Prešernova družba je namreč tudi pokrovitelj nagrade in nagrajenca obdari s 500.000 slovenskimi tolarji.

Deset nominiranih del
Žirija je v zadnjih dneh še posebej pozorno brala dela desetih finalistov letošnje desetnice: Velike oči male budilke Boruta Gombača, Detektiv Zdravc Gorana Gluviča, Škrat Škrip Škrap nagaja rad Marka Kravosa, Ledene magnolije Marjane Moškrič, Muc Langus & čarovniška Gajka Vinka Möderndorferja, Lovci na petarde Bogdana Novaka, Usodni telefon Slavka Pregla, Pica je kraljica! Primoža Suhodolčana, Kar je moje, je tudi tvoje: zgodbice o živalih Marjana Tomšiča in Prijatelja Janje Vidmar.

Spoštujmo mladinsko literaturo
Nagrado desetnica podeljuje sekcija za mladinsko književnost Društva slovenskih pisateljev, nagrado za zmagovalca v višini 500.000 pa prispeva Prešernova družba iz Ljubljane. Nagrado je Društvo slovenskih pisateljev ustanovilo lani, saj so slovenski književniki spoznali, da se otroški in mladinski literaturi posveča premalo pozornosti. Čast, biti prvi prejemnik desetnice, je lani pripadla pisatelju Matetu Dolencu, ki mu je nagrado prinesla zbirka kratkoproznih besedil Leteča ladja.