Dnevi poezije in vina bodo zadnji teden avgusta ponovno naselili Ptuj z verzi v različnih jezikih, tokrat prvič kot del pesniške platforme Versopolis, stičišča enajstih pomembnih evropskih pesniških festivalov, ki spodbuja mobilnost perspektivnih evropskih pesnikov iz različnih držav, veča število njihovih prevedenih del in dostopnost poezije. Foto: BoBo
Dnevi poezije in vina bodo zadnji teden avgusta ponovno naselili Ptuj z verzi v različnih jezikih, tokrat prvič kot del pesniške platforme Versopolis, stičišča enajstih pomembnih evropskih pesniških festivalov, ki spodbuja mobilnost perspektivnih evropskih pesnikov iz različnih držav, veča število njihovih prevedenih del in dostopnost poezije. Foto: BoBo
false
Festival Dnevi poezije in vina se bo začel 22. avgusta s štiridnevno flamsko-slovensko prevajalsko delavnico, na Hrvaškem in v Avstriji bodo 25. avgusta potekali tradicionalni Večeri pred dnevi, zgoščen festivalski program pa se pripravlja na Ptuju med 26. in 29. avgustom. V središču bo letos sodobna poezija v nizozemskem jeziku, častna gosta festivala bosta Milan Dekleva in ameriška pesnica C. D. Wright. S poezijo bodo zapolnili tudi nekatere do zdaj še neodkrite zasebne lokacije na Ptuju. Foto: BoBo

Ta edinstvena literarna platforma za poezijo velja za stičišče enajstih pomembnih evropskih pesniških festivalov, vanjo pa je trenutno vključenih 55 pesnikov in pesnic iz 11 evropskih držav. Nastala je z namenom ustvarjanja priložnosti za perspektivne evropske pesnike, saj jim omogoča uveljavitev tudi izven meja svoje domovine, in sicer pod okriljem in s podporo Evropske komisije. Pobudnik platforme je bila založba Beletrina, ki že 18 let organizira tudi mednarodni pesniški festival.

"Versopolis spodbuja mobilnost perspektivnih evropskih pesnikov iz različnih držav, veča število njihovih prevedenih del in dostopnost poezije na splošno ter vključuje že obstoječe in novo občinstvo v kreativni proces," je o pomembnosti vstopa v omenjeno omrežje povedal programski vodja festivala Dnevi poezije in vina Aleš Šteger.

Dogajanje festivala po Sloveniji in v tujini
Festival Dnevi poezije in vina se bo začel 22. avgusta s štiridnevno flamsko-slovensko prevajalsko delavnico. Tudi letos bo postregel s pisanim dogajanjem po vsej Sloveniji, pa tudi na Hrvaškem in v Avstriji, kjer bodo 25. avgusta potekali tradicionalni Večeri pred dnevi, zgoščen festivalski program pa bo na Ptuju potekal med 26. in 29. avgustom.

Perspektivni avtorji Versopolisa in nova zasebna branja
Kot je povedala koordinatorica festivala Anja Kovač, bodo na osrednjem prizorišču poleg nenadomestljivih velikih večernih pesniških branj in koncertov, okroglih miz in drugega programa prvič pripravili tudi sklop dogodkov s petimi perspektivnimi avtorji platforme Versopolis in več novih zasebnih branj na doslej še neodkritih zasebnih lokacijah na Ptuju.

Fokus: poezija v nizozemskem jeziku
V središču dogajanja bo letos sodobna poezija v nizozemskem jeziku, ki jo bodo na festivalu in prevajalski delavnici pred tem zastopali štirje pesniki iz Belgije in Nizozemske. Letošnja častna gosta bosta slovenski pesnik in pisatelj Milan Dekleva ter ameriška pesnica C. D. Wright kot tuja častna gostja. V sklopu festivala bo izšla njena prva pesniška zbirka v slovenskem jeziku.

Kot odmev lanskega švedskega fokusa bodo organizatorji izdali antologijo sodobne švedske poezije, pripravili pa bodo tudi dvojezične knjižice s poezijo vseh pesniških gostov festivala.

Bomo ob Vrazovem trgu dobili Šalamunovo ulico?
Organizatorji festivala so na Ptuju sprožili pobudo, da eno izmed mestnih ulic ob Vrazovem trgu, kjer bo glavnina dogajanja, poimenujejo po lani preminulem, vidnem častnem gostu festivala Tomažu Šalamunu. Če jim bo to uspelo do začetka festivala, bodo prvi večer posvetili prav temu dogodku z odprtjem zvočne instalacije Stanke Vauda Benčevič, ki za to priložnost pripravlja poseben projekt.

Festivalu bo poleg literarnega dogajanja ponudil tudi nekaj razstav ter večerni glasbeni program.