Pri Delu ne želijo, da se jim izmuzne posel ob svetovni prestolnici knjige. Foto: MMC RTV SLO
Pri Delu ne želijo, da se jim izmuzne posel ob svetovni prestolnici knjige. Foto: MMC RTV SLO
Štirinajstdnevnik naj bi izhajal ob nazivu Ljubljane za Svetovno prestolnico knjige leta 2010 oziroma od aprila 2010 do marca 2013. Foto: Reuters

Že ko je ljubljanski župan Zoran Janković za projekt izbral Dnevnik, je Delo vložilo tožbo proti občini in zahtevo po začasni odredbi, upravno sodišče pa je takšno odredbo zdaj tudi izdalo.

Kot še piše Delo v današnji izdaji, občina ne more skleniti pogodbe o financiranju omenjenega glasila, vse dokler o tožbi časopisne hiše Delo ne bo pravnomočno odločeno. Začasna odredba po mnenju sodišča, navaja Delo, ne bo ogrozila pravočasnega začetka izdajanja štirinajstdnevnika. Seveda bo moralo sodišče o Delovi tožbi "odločiti v razumnem roku".

Delo: V postopku razpisa kršen zakon
Delo v tožbi zatrjuje, da je bil v postopku razpisa za štirinajstdnevnik kršen zakon. Upravno sodišče je pritrdilo Delu, da začasna odredba ne bo ogrozila javnega interesa. V javnem interesu je namreč financiranje najboljšega projekta, izbranega po pogojih javnega razpisa in v skladu z zakonom o uresničevanju javnega interesa za kulturo, ne pa gospodarnost ravnanja z javnimi sredstvi, piše Delo.

Na gospodarnost pa se je, kot je znano, pri odločitvi za Dnevnikov in ne Delov projekt skliceval župan Janković. Ljubljanska občina je še vedno prepričana v zakonitost postopka, ki je bil izveden v zvezi s štirinajstdnevnikom. Ta naj bi izhajal ob nazivu Ljubljane za Svetovno prestolnico knjige leta 2010 oziroma od aprila 2010 do marca 2013.