Jasmin B. Frelih je bil na Slovenskem knjižnem sejmu nagrajen za literarni prvenec Na/pol. Foto: MMC / Miloš Ojdanić
Jasmin B. Frelih je bil na Slovenskem knjižnem sejmu nagrajen za literarni prvenec Na/pol. Foto: MMC / Miloš Ojdanić
Ideoluzije
"Tu naokrog ni pokopališč. Vse mrtvo se združi s kuliso, ki ostane," piše Jasmin B. Frelih v Ideoluzijah. Foto: LUD Literatura

V Frelihovih napetih zgodbah se resničnost razodeva kot preplet čutno dojemljivega in medijsko posredovanega, zbirka pa z natančno arhitektoniko in bogatim jezikom prinaša raznolike družbenokritične zgodbe različnih časovnih dimenzij.

O preroškosti Ideoluzij
"Ravno prava, včasih komaj opazna mera fantastike še dodatno podčrta pronicljivost za družbene spremembe in družbeno zavest kot boj z individualnim, zaradi česar številne zgodbe delujejo toliko bolj resnično, celo preroško," so o Ideoluzijah zapisali pri založbi.

Preberite še MMC-jev intervju z Jasminom B. Frelihom:
"Svet ohranjamo tak, kakršen je, ker nimamo vere v boljšo prihodnost"


Ovenčan romaneskni prvenec
Jasmin B. Frelih se je rodil leta 1986 v Kranju. Njegov dobrih 300 strani dolg roman Na/pol, ki je izšel pri Cankarjevi založbi, je bil leta 2013 nagrajen kot najboljši prvenec na Slovenskem knjižnem sejmu. V njem s tremi slogovno povsem različnimi zgodbami slika svet, v katerem je komunikacija onemogočena, viri informacij razdrobljeni.

Kratke zgodbe, eseje, prevode in teoretske tekste ima objavljene v revijah Literatura, Sodobnost, Dialogi, Pogledi in v reviji Idiot, kjer opravlja tudi delo urednika. Aktualna knjiga Ideoluzije pa je izšla v zbirki Prišleki založbe LUD Literatura.

Bralni maraton bo potekal drevi v Društvu slovenskih pisateljev z začetkom ob 19. uri.

Spodaj si lahko pogledate prispevek iz Poletne scene: Kaj bere Jasmin B. Frelih? (2014).