Lani je tradicionalni kres prižgal Goran Vojnović, ki je drugega kresnika prejel za roman Jugoslavija, moja dežela. Foto: MMC RTV SLO
Lani je tradicionalni kres prižgal Goran Vojnović, ki je drugega kresnika prejel za roman Jugoslavija, moja dežela. Foto: MMC RTV SLO
Zmagovalec nagrade Kresnik Goran Vojnović
Lavreat bo prejel ček v vrednosti 5000 evrov in prižgal tradicionalni kres. Foto: BoBo
Kresnik
Nagrado kresnik bodo slovesno podelili 23. junija na ljubljanskem Rožniku. Foto: BoBo

Flisar je nominiran z romanom Začarani Odisej, Frelih z delom Na/pol, Hudolin z Ingrid Rosenfeld, Lenko s Telesi v temi in Peršak z Usedlinami. Od lani štiričlanska žirija, ki je od zimskih dni prerešetala seznam romanov z letnico 2013, je po besedah urednice kulturne redakcije časopisne hiše Delo Tanje Jaklič opravila že tri četrtine svojega dela.
Žiriji predseduje profesorica Alojzija Zupan Sosič, ob njej so še Urška Perenič, Aljoša Harlamov in Igor Bratož, ki je povedal, da dobijo vsako leto seznam romanov iz Narodne in univerzitetne knjižnice. Tokrat so bili presenečeni, saj jih je bilo po več kot desetletju manj kot sto.
Smetana slovenske literature ta hip
V letošnji beri romanov - med 97 deli so pred mesecem dni izluščili deseterico – po besedah predsednice žirije kakšnih večjih novih trendov niso zaznali. Opazili so povečan delež družinskega, razvojnega in avto-/biografskega romana, poleg tega jih je presenetila kvaliteta nekaterih prvencev, ki prinašajo nove poglede in pripovedno svežino v slovenski literarni prostor. Po Bratoževi oceni so izbrana dela "smetana slovenske literature ta hip", vsa so izpisana z jasno avtorsko akribijo.

Evald Flisar je bil za nagrado že večkrat nominiran, letos pa je po žirantovih besedah spet ponudil zgodbo, ki bralca drži v napetosti do konca. V Začaranem Odiseju večinoma v elektronskih pismih pripoveduje o človeku, ki izgubi identiteto. Tone Peršak v svojem delno avtobiografskem romanu Usedline "z veliko eleganco govori o razmeroma težkem otroštvu", Jurij Hudolin pa je v romanu Ingrid Rosenfeld opisal zanimivo zgodbo slovenistke, obsedene z literaturo.
Mlajša avtorja Frelih in Lenko ponujata v prvencih svoj pogled na svet, zanimiva pa sta zlasti po izbiri tematike. Frelih je napisal napol znanstvenofantastični roman, ki pa trdno vztraja v slovenskem prostoru, Lenko imenitno opisuje spolno neopravilnega moškega, ki skozi vso knjigo govori o spolnosti, pojasnjuje Bratož.
Intelektualno doživetje na Rožniku
Kot vsako leto bo slovesna podelitev 23. junija na ljubljanskem Rožniku, ko bo žirija po enourni klavzuri v Cankarjevi sobi razglasila svoj izbor. Prireditev bo režiral Igor Likar, ki napoveduje nekoliko okrnjen, a liričen program, ki se bo raztezal med pravim intelektualnim doživetjem in druženjem.