Gradnikova domačija je redno gostila festival Sanje v Medani. Foto: BoBo
Gradnikova domačija je redno gostila festival Sanje v Medani. Foto: BoBo

Po besedah župana Občine Brda Franca Mužiča bo imelo območje po obnovi drugačen videz od sedanjega, nekatere vsebine bodo namenjene vsem Medancem.

"Težave s propadajočo domačijo smo imeli kar 10, 15 let, saj je imela ta nepremičnina več dedičev, ki se med seboj niso uskladili. Ta nakup je bil zato resnično težaven, tako občina kot tudi sam pa smo prepričali lastnike, da so nepremičnino vendarle prodali," je povedal Mužič.

Decembra je novi lastnik na domačiji gostil študente arhitekture, ki bodo pripravili idejne zasnove ureditve. Na območju nekdanje Gradnikove domačije bo po županovih besedah nastal zanimiv projekt na področju kulture, nekatere vsebine pa bodo lahko uporabljali vsi domačini in obiskovalci Medane.

Tudi apartmaji in garažna hiša

"Namesto sedanjega propadajočega objekta bo tam postavljena nova stavba, ki bo namenjena kulturnim dejavnostim, ki bodo seveda povezane s pesnikom Alojzom Gradnikom, ki je tam kar nekaj časa živel. V neposredni okolici nameravajo urediti apartmaje, dobili naj bi tudi manjšo garažno hišo," je povedal briški župan.

Tone Pavček med recitalom na festivalu Sanje. Foto: BoBo
Tone Pavček med recitalom na festivalu Sanje. Foto: BoBo

Občina Brda si želi odkupiti del zemljišča in urediti parkirišče za obiskovalce Medane kot tudi za domačine, saj je v neposredni bližini Gradnikove domačije vaško pokopališče.

Celotna prenova in gradnja načrtovanih objektov v okolici sedanje stavbe ne bo poceni, Mužič razkriva le, da se je občina z novim lastnikom že dogovarjala za odkup dela zemljišč.

Kakšna usoda čaka mogočno murvo na dvorišču Gradnikove domačije, pod katero so se pred desetletjem dogajali tudi Gradnikovi večeri in Sanje v Medani, še ni znano. Starost in predvsem vremenske nevšečnosti so drevo precej uničili.

Popolnoma drugačna pa je usoda rojstne hiše Alojza Gradnika v središču Medane. Hiša je obnovljena, Goriški muzej pa je v njej uredil muzejsko zbirko, v kateri predstavlja Gradnikovo bogato zapuščino.