Tako premišljeno kot piše svoje romane, menda Michel Houellebcq 'piše' tudi zgodbo o svojem življenju. Foto: EPA
Tako premišljeno kot piše svoje romane, menda Michel Houellebcq 'piše' tudi zgodbo o svojem življenju. Foto: EPA
Denis Demonpion: Michel Houellebecq - Die unautorisierte Biographie
Samoimenovani biograf Michela Houellebecqa rad po svoje intepretira podatke o pisateljevem življenju.
Michel Houellebecq: Osnovni delci
Michel Houellebecq je zaslovel z romanom Osnovni delci.

To seveda ni presenetljivo, saj tudi številni, ki sicer ne marajo spornega francoskega pisatelja, priznavajo, da je neavtorizirana biografija Denisa Demonpiona predvsem poskus očrnitve Houellebecqa. To ni zmanjšalo zanimanja za knjigo, ki je izšla 2005, izhajajo pa tudi njeni prevodi v druge jezike; zdaj je izšel prevod v nemški jezik. Demonpion Houellebecqa prikazuje predvsem kot lažnivca, ki je ponaredil letnico svojega rojstva in svojo sicer še zelo živo mater razglasil za mrtvo.

Brezsrčna Jeanne Ceccaldi
Jeanne Ceccaldi živi na otoku Reunion in drugače kot njen sin - ta s piscem biografije ni želel imeti nobenega opravka, kaj šele da bi avtoriziral biografski zapis, ki ga predstavlja kot nič kaj moralnega človeka -, sama biografa ni na hitro odpravila. A verjetno ima dosti razlogov za željo, da bi nekaj manj 'lepih' podrobnosti o življenju njenega sina prišlo v javnost. Sama namreč z njim nima stikov že od začetka devetdesetih, ko sta se na smrt sporekla.

Svoj 'cankarjanski sindrom' je ob napovedi izida francoskega izirnika biografije pojasnil kar Houellebecq sam, ki je na svoji spletni strani objavil svojo 'različico' zgodbe o svojem življenju. Besedilo, naslovljeno Mourir (Umreti), spregovori o 130 ljudeh, ki jih v svoji knjigi omenja tudi Demonpion. In v tem besedilu izvemo, da se je Houellebcqova antipatija do njegove matere začela že v ranem otroštvu, ko mati malega Michela ni dovolj obdajala z nežnostjo.

Zmeda z letnicami rojstva
To pa ni bil njen edini 'greh'. Da bi sina čim prej poslala v šolo, je ponaredila letnico njegovega rojstva. Tako vsaj Houellebecq pojasnjuje enega od podatkov v knjigi, s pomočjo katerega dokazuje zlaganost velikega dela Houellebecqove javne identitete. Demonpion namreč skoraj herojsko razkriva, da se je Houellebecq rodil leta 1956, in ne 1958, kot je bilo do zdaj zapisano v vseh njegovih knjigah in besedilih o njem. A če je Houellebecqovo pojasnilo resnično, se zruši tudi temeljni kamen 'teorije' Denisa Demonpiona. Ta gre celo tako daleč, da za veliko odkritje razglasi 'pisateljeve odločitve za prevzem priimka svoje stare matere. Kot da bi bil Michel Houellebcq prvi pisatelj, ki si je spremenil priimek in se tako izkazal za nekoga, ki po svojem okusu prireja vse podatke o svojem življenju.

Nenavadni cilji Denisa Demonpiona
Tudi kritiki, ki že dolga leta spremljajo biografsko literaturo, priznavajo, da ne gre na podlagi Demonpionovega spisa sklepati o ničevosti značaja Michela Houellebecqa in da je cilj te biografije predvsem želja Denisa Demonpiona, da bi očrnil morda celo najbolj uspešnega francoskega pisatelja zadnjega desetletja. A kljub temu je ravno delo, katerega naslov v izvirniku je Houellebecq, enquête (non autorisée) sur un phénomene (naslov bi lahko prevedli kot Houellebecq, neavtorizirana raziskava o fenomenu), precej prispevalo k razkritju življenja Michela Houellebecqa oziroma Michela Thomasa, če uporabimo pisateljevo resnično ime, s katerim nas seznani Demonpion. Demonpion je namreč zares izbrskal nekaj zanimivih in doslej neznanih podatkov o Houellebecqu, pa tudi biografski zapis, ki ga je 'žrtev' objavila na svoji spletni strani kot odgovor na Demonpionovo 'laganje', je dopolnil 'korpus znanja' o Houellebecqu.