. Kot ugotavlja Svetina, zanimanje za članstvo v DSP med mladimi je, ni pa angažmaja ter želje po sodelovanju, kar kaže na dejstvo, da je članstvo v društvu tudi stvar ugleda. Foto: BoBo
. Kot ugotavlja Svetina, zanimanje za članstvo v DSP med mladimi je, ni pa angažmaja ter želje po sodelovanju, kar kaže na dejstvo, da je članstvo v društvu tudi stvar ugleda. Foto: BoBo
DSP bo tudi še naprej organiziral Dneve knjige, ki pa se bodo letos iz Kongresnega trga v Ljubljani preselili na Mestni trg. Foto: BoBo
Ivo Svetina
Ivo Svetina upa, da bo ministrica ukrepala v zvezi z uresničitvijo Nacionalnega kulturnega programa 2014–17, pa tudi v zvezi s prodajo založbe Mladinska knjiga. Foto: BoBo

V pogovoru s Petrom Kolškom se Svetina ni popolnoma osredotočil zgolj na naloge , ki si jih je Društvo pisateljev in z njim predsednik v zadalo, je pa jasno – že iz naslova pogovora Nujno je vrniti dostojanstvo pisateljskemu delu, ker je to poklic in ne prostočasna dejavnost – da si je Svetina za svojo osrednjo nalogo zadal izboljšanje mesta pisateljev.

Kot je večkrat omenil, ima zaupanje tudi v novo ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar, ki je priznala, da ne ve vsega in je zato pripravljena prisluhniti. Prav zato ima Svetina upanje, da bo ministrica ukrepala v zvezi z uresničitvijo Nacionalnega kulturnega programa 2014–17, pa tudi v zvezi s prodajo založbe Mladinska knjiga. Ta si namreč, tako Svetina, zasluži večjo prozornost kot recimo reševanje podjetij, kot sta na primer Cimos in Elan, saj gre za knjige, ki pa so v nacionalnem interesu.

Davek na knjige in položaj pisatelja
Peter Kolšek je sicer odprl z vprašanjem usmeritve DSP –ja kot zgolj cehovsko-stanovske organizacije ali pa družbeno-angažiranega društva. Na kar je Svetina odvrnil, da vse bolj kaže na družbeni angažma, kljub temu, da je po osamosvojitvi Slovenije DSP nekoliko umolknil, se je pa v zadnjih treh letih ponovno družbeno angažiral, saj so dogodki kot je ukinitev samostojnega kulturnega ministrstva, kar klicali k temu.

V času krize pa se je tudi položaj knjige in njenega avtorja drastično poslabšal, kar seveda prav tako kliče k stremljenju po izboljšanju položaja. Prav zato so osrednje naloge, ki si jih je društvo tudi zadalo izenačitev statusa samozaposlenih s statusom zaposlenih v javnih zavodih, ureditev avtorskih pravic v zvezi s fotokopiranjem. Ob tem pa se vedno znova pojavlja vprašanje davka na knjige, ki bi po Svetinovem mnenju moral odpasti vsaj iz knjig, ki jih subvencionira JAK, zmanjšati pa bi se moral tudi davek na elektronsko knjigo, dvigniti pa bi bilo v treba honorar na avtorske pole.

Medgeneracijsko vprašanje
Med številnimi temami, ki sta jih sogovorca odprla, je bilo tudi neaktivnost mladih pri sodelovanju in reševanju težav DSP-ja. Kot ugotavlja Svetina zanimanje za članstvo med mladimi je, ni pa angažmaja ter želje po sodelovanju, kar kaže na dejstvo, da je članstvo v društvu tudi stvar ugleda. Vzroke za to predsednik društva vidi v vsesplošni apatiji mladih ter vse večji individualizaciji kot popolnem nasprotju kolektivizma nekdanje države. V vsem tem je seveda mogoče zaslutiti medgeneracijska vprašanja in težave.

Dnevi knjige, Vilenica in še kaj
DSP bo tudi še naprej organiziral Dneve knjige, ki pa se bodo letos iz Kongresnega trga v Ljubljani preselili na Mestni trg, prav tako bo v prihodnjih letih še vedno deloval Mednarodni literarni festival Vilenica, nadaljevali pa bodo tudi z izgradnjo Slovenske pisateljske poti.