V 20 letih zbirke Prišleki je tu izšlo okrog 80 knjižnih naslovov, 37 teh tudi kot elektronske knjige. Zbirka izstopa tudi po svoji vizualni podobi, ki v ospredje postavlja močno ilustracijo. Ta je bila opažena tudi na 7. Bienalu vidnih sporočil, kjer je oblikovalec podobe Prišlekov Zoran Pungerčar prejel Brumnovo nagrado v kategoriji Ovitki in platnice, LUD Literatura pa posebno pohvalo za naročnika. Foto: LUD Literatura Facebook
V 20 letih zbirke Prišleki je tu izšlo okrog 80 knjižnih naslovov, 37 teh tudi kot elektronske knjige. Zbirka izstopa tudi po svoji vizualni podobi, ki v ospredje postavlja močno ilustracijo. Ta je bila opažena tudi na 7. Bienalu vidnih sporočil, kjer je oblikovalec podobe Prišlekov Zoran Pungerčar prejel Brumnovo nagrado v kategoriji Ovitki in platnice, LUD Literatura pa posebno pohvalo za naročnika. Foto: LUD Literatura Facebook
false
LUD Literatura izdaja štiri knjižne zbirke. Prišleki prinašajo najnovejše v izvirni slovenski prozi in poeziji, sledijo živemu toku slovenske ustvarjalnosti in ji določajo nove smernice, med drugim s knjižnimi prvenci. V zbirki Stopinje izhajajo prevodne knjige kratke proze avtorjev, ki so temeljno pripomogli k razvoju te literarne vrste. Novi pristopi so namenjeni izvirni slovenski esejistiki, literarni kritiki in teoriji ter filozofiji umetnosti, Labirinti prevodni esejistiki, literarni teoriji, estetiki in filozofiji umetnosti. Foto: LUD Literatura Facebook
false
Pri LUD Literatura bo letos izšla tudi 300. izdaja revije Literatura, edinega slovenskega mesečnika za književnost, ki se je 1989 odcepila od revije Problemi. V njej izhajajo poezia in proza, eseji, tematski bloki, intervjuji, knjižne ocene, v zadnjem času pa tudi strip. V 300. številki bodo izpostavili probleme, možnosti in vizije izdajanja tovrstnih revij med tiskom in spletom. LUD Literatura sicer skrbi tudi za spletni medij www.ludliteratura.si. Foto: LUD Literatura

Pod okriljem literarno-umetniškega društva (LUD) Literatura je od leta 1990 v zbirkah Labirinti, Novi pristopi, Stopinje in Prišleki skupaj izšlo več kot 230 knjig. Od tega kar 80 v zbirki Prišleki. Prve izdaje Prišlekov so izšle leta 1996 na pobudo Matevža Kosa, od leta 2002 pa zbirka deluje s polno paro.

Za ustanovitev zbirke Prišleki je bila po besedah aktualnega glavnega urednika Andreja Hočevarja "ključna zgodba o založniški iznajdljivosti - ali trdoživosti literature, kakor se vzame". Zbirka je, kot je pojasnil, nastala iz rokopisov, katerih izid je bil sprva predvidenem pri založbi Mihelač, ki je tedaj prenehala delovati. Kos si je želel, da bi knjige nujno izšle in Prišleki so bili rojeni.

Zanimanje za iskanje novega in drugačnega
Leta 2002 je začel zbirko urejati Urban Vovk, med letoma 2008 in 2012 so jo sourejali Goran Dekleva, Andrej Hočevar in Petra Koršič, danes pa nad njo bedi Hočevar. Ne glede na to, da se je v 20 letih zamenjalo več urednikov, Prišleki po Hočevarjevih besedah ohranjajo "zanimanje za iskanje novega in drugačnega, med drugim z aktivnim iskanjem prvencev".

Nova imena in že uveljavljena z živahno vlogo v sooblikovanju sodobne slovenske literature
Med avtorji, ki so v zbirki izdali prvenec in danes veljajo za uveljavljena literarna imena, so Dušan Merc, Jure Jakob, Ana Pepelnik, Karlo Hmeljak in Veronika Dintinjana. Debitanti in mlajši avtorji v Prišlekih dobijo priložnost, ki je drugje mogoče ne bi, je pojasnil Hočevar.

V zbirki je izšlo tudi veliko del uveljavljenih avtorjev, kot so Tone Škrjanec, Uroš Zupan, Primož Čučnik, Andrej Blatnik, Miklavž Komelj in Tomaž Šalamun. To so avtorji, ki morda niso več najmlajši, a imajo po Hočevarjevem mnenju "živo in živahno vlogo v sooblikovanju sodobne slovenske literature". Zanimivo pa se mu kot uredniku zdi, da med deli mladih avtorjev oziroma debitantov in deli uveljavljenih literatov "pogosto obstajajo tudi zanimive korespondence, posebej pri prvencih".

Skoraj polovica del tudi v elektronski različici
Pri LUD Literatura so pred približno tremi leti, predvsem s pomočjo Javne agencije za knjigo, nekatere knjižne izdaje začeli pretvarjati v elektronske različice. Med doslej dostopnimi elektronskimi knjigami je 37 del iz zbirke Prišleki, dve pa sta izšli zgolj v elektronski obliki. Dodal je, da je pri novih delih izdaja e-knjige že vključena v pogodbo.

Na vprašanje, ali bodo prej kot slej vse izdaje ponudili v elektronski različici, je Hočevar odgovoril, da je to na ravni LUD Literature, ki izdaja štiri zbirke, nemogoče: "Pri prevodnih knjigah iz zbirk Stopinje in Labirinti, je tu vprašanje avtorskih pravic, pri starejših pa poleg tega pretvorbo še dodatno otežujejo tehnične ovire. Razmišljamo tudi o elektronskem arhivu revije Literatura, pa se že pri tem pojavijo vse zgoraj omenjene težave."

300. izdaja revije Literature
Pri LUD Literatura bodo letos obeležili še en mejnik – izšla bo 300. izdaja revije Literatura. Hočevar meni, da so obletnice in druge okrogle številke vselej primeren trenutek za samorefleksijo. Tako bodo 300. številko posvetili literarnim revijam v Sloveniji: problemom, možnostim ter vizijam izdajanja tovrstnih revij med tiskom in spletom.