Velik podpornik črnogorske neodvisnosti je zaslovel z glasnim izražanjem svojih političnih nagnjenj. Foto: Durieux
Velik podpornik črnogorske neodvisnosti je zaslovel z glasnim izražanjem svojih političnih nagnjenj. Foto: Durieux
Alain Robbe-Grillet
Poleg Nathalie Sarraute, Michela Butora in Clauda Simona je eden izmed najpomembnejših predstavnikov novega romana.
Gostovanje Andreja Nikolaidisa na Fabuli

Mesec dni trajajoči program je v Jazz klubu Gajo odprl literarni večer z enim izmed letošnjih gostov, s provokativnim črnogorskim avtorjem Andrejem Nikolaidisom. Nosilna tema Fabule je pojem smrti, najboljšemu avtorju knjige kratkih zgodb pa bodo 17. februarja v Cankarjevem domu podelili Dnevnikovo fabulo.

Druženje z Alainom Robbe-Grilletom
Na Fabulo letos prihajajo že omenjeni črnogorski pisatelj Nikolaidis, katalonski ustvarjalec Jaume Cabre, bosanska pisateljica Lamija Begagić in Čeh Miloš Urban. Posebno mesto med gosti vsekakor zaseda Alain Robbe-Grillet, ki se je kot eden izmed avtorjev modernega romana pred več desetletji odpovedal tradicionalni gradnji literarnih del in je, zavezan materialnosti, zapisoval le tisto, kar je vidno. 85-letni pisatelj, esejist in filmski ustvarjalec je moral zaradi zdravstenih razlogov svoj obisk v Sloveniji prestaviti. Festival Fabula bo zato epilog doživel v marcu.

Odločitev, da bo letošnja Fabula potekala na temo smrti, je vodja festivala Sanja Grobovšek pojasnila s tem, da je smrt v družinskem krogu tabuizirana, medtem ko jo mediji vse bolj izrabljajo in ustvarjajo nekakšen "pomp". "Smrti bomo poskušali priti do dna vsaj v besedi," je napovedala. Na temo smrti bosta potekali dve okrogli mizi: Medijska reprezentacija smrti in Antropologija smrti. Na podobno temo, Podobe minevanja, so pri Študentski založbi v soorganizaciji z galerijo Photon pripravili tudi fotonatečaj. Razstava 15 najboljših fotografij je v galeriji na ogled od 15. februarja.

Dnevnikova fabula in Prozni mnogoboji
O nagradi Dnevnikova fabula je spregovorila članica žirije Tina Kozin. V ožji krog za nagrado za najboljšo kratkoprozno zbirko zadnjih dveh let so se uvrstili Katarina Marinčič s knjigo O treh, Veronika Simoniti z Zasukanimi štorijami, Marjan Tomšič z zbirko kratkih zgodb Južni veter in Suzana Tratnik z Vzporednicami. Kozinova meni, da je "letošnji nabor šibkejši kot lani", o čemer priča tudi podatek, da sta se v finale ponovno uvrstili lanski finalistki, Simonitijeva in Marinčičeva.

Kar se tiče nagrad in tekmovanj, so tu še vedno zelo dobro obiskani Prozni mnogoboji. Novembra so potekali predizbori, sklepno branje z 18 avtorji, ki bodo interpretirali svojo kratko zgodbo, pa se bo zgodilo 3. februarja v postojnskem Jamskem dvorcu. Prozni mnogoboji, ki jih spremlja tudi nagrada, so le še en v nizu številnih dogodkov, ki bodo krojili letošnjo Fabulo. Z njo imajo pri Študentski založbi, ki v pripravi sodeluje s časopisom Dnevnik, Postojnsko jamo, KD Groupom in številnimi drugimi, še velike načrte. Stavijo na njen mednarodni značaj, predvsem pa se zavedajo, da se vse spreminja, le temeljne človeške fabule ostajajo enake.

Fabula je po mnenju organizatorjev za Slovenijo netipični festival - ne le, da traja mesec dni, zanj so značilni tudi krovna tema, mednarodno priznani gosti, spogledovanja z drugimi vejami umetnosti in seveda veliko druženja.

Gostovanje Andreja Nikolaidisa na Fabuli